Bulion de rosii

fashiondays.ro

Ingrediente:

– 7 kg rosii

– 1-2 linguri sare neiodata (dupa gust)

Optional:

– 3 frunze telina

– piper

– o bucatica hrean (pentru culoare)

Mod de preparare:

Acum cateva luni am vazut un reportaj la TV despre bulionul din comert. Tot atunci m-am hotarat sa-mi prepar in bucataria mea, atat cat pot, conservele de legume pentru iarna. Ani de zile am cumparat bulion de la o anumita firma, care era cotata ca fiind cea mai buna pe piata si drept sa va spun eram multumita de produs….ca sa aflu din reportaj ca avea in compozitie concentrat de rosii adus din nu stiu ce tara. Si tot atunci am aflat (daca ma gandeam mai mult aflam si singura) ca un bulion natural, bun, costa mult mai mult ca cel din comert. Aici le dau dreptate celor cu reportajul. Am vazut acum ca am folosit multe kg de rosii pentru cateva borcane. Nu mai spun de manopera (gaz, munca, etc).

Eu am avut rosiile de la tara, de la soacra mea. Are niste rosii foarte bune, carnoase si gustoase. Cu ocazia bulionului de rosii preparat, am ales si niste seminte pentru a le pune in gradina anul viitor.

Am spalat rosiile, le-am taiat in sferturi (bucati mai mici…cat sa va incapa pe tubul masinii) si le-am dat prin masina de tocat manuala.

Pentru ca m-am aglomerat cu treaba, am pus oala cu sucul obtinut la frigider, gandindu-ma ca voi prepara bulionul a doua zi. Si bine am facut! Am mai citit diferite articole despre bulion, unde se spunea ca sucul obtinut din rosii ar trebui sa stea in repaus macar 6 ore, pentru a se decanta, partea solida de cea lichida. Asta in cazul in care pregatim bulion, nu suc de rosii.

Dimineata cand am scos oala cu suc de la frigider, se vedea clar ca deasupra era partea solida, iar la fundul oalei era partea lichida, adica apa din rosii. M-am gandit sa folosesc un furtun de la vin pentru a trage lichidul de la fundul oalei. Dar pentru ca nu am experienta cu ……trasul vinului, am procedat altfel. Cu ajutorul unui polonic am cules partea solida de deasupra si am pus-o in vasul (in cazul meu un ceaun de tuci) in care am preparat bulionul. Cand am ajuns la partea lichida, pe aceasta am strecurat-o printr-o sita. Am aproximat si cred ca jumatate din oala era lichid.

Ceaunul de tuci l-am pus pe foc mare, la inceput. Cand a inceput sa fiarba compozitia, am redus focul putin. Am amestecat in bulion, din cand in cand, la inceput. Pentru ca am scos apa din suc, timpul de fierbere al bulionului a scazut.

answear.ro

Cand bulionul este aproape gata, se adauga sarea. Aceasta se pune dupa gust, 1-2 linguri (sare neiodata). Tot acum, cine doreste, poate adauga frunze de telina, o bucata mica de hrean si piper. Hreanul si telina se va scoate din bulion la final. Eu am ales varianta cat mai natural.

Aici se poate vedea cum fierbe bulionul, aproape de final.

In acest moment, cand bulionul a scazut, se amesteca aproape continuu.

Timpul de fiebere al bulionul este orientatativ. Depinde de cantitatea de rosii, de puterea flacarii, de cat de zemoase au fost rosiile.

Cand bulionul a fost aproape gata de fiert, eu am luat ceaunul de pe foc si am blenduit compozitia cu un blender manual. Am dorit ca bulionul meu sa se apropie ca si textura de cel din magazin. Dar aceasta operatiune nu este obligatorie. Dupa blenduire am mai tras cateva clocote la bulion si am oprit focul.

Am pus bulionul in borcane (spalate si sterilizate in prealabil), am infiletat si am sterilizat borcanele timp de 25 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba, in oala cu apa (pe fundul oalei am pus un prosop). Din cate imi aduc aminte, mama mea nu mai steriliza borcanele. Punea bulionul fierbinte in borcane sterilizate si le acoperea cu o patura. Eu nu am  dorit sa risc si le-am sterilizat.

Dupa sterilizare borcanele se lasa sa se raceasca treptat, in apa in care au fiert. Dupa racire se depoziteaza in camara, in beci, undeva la loc racoros si aerisit.

Spor la bucatarit!

answear.ro
(Citit de 8.545 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.