Cheesecake cu capsuni

Ingrediente:

Pentru blat:

– 200 g piscoturi sau biscuiti

– 100 g unt

Pentru crema:

– 560 g crema de branza

– 120 g zahar pudra

– 150 ml smantana

– 10 g gelatina

– 1 lingura esenta vanilie

– 150 ml apa

Pentru jeleu:

– 300 g capsuni

– 3 linguri zahar

– 100 ml apa

– 1 lingura zeama de lamaie

– 10 g gelatina

Pentru decor:

– 200-300 g capsuni

Mod de preparare:

Acest cheesecake este un desert racoros, gustos si care se realizeaza fara mult efort si fara coacere.

As putea spune ca sunt o persoana care ia hotarari de moment iar cand imi vine cate o idee vreau sa o si pun in aplicare. Cand am venit acasa de la serviciu, am gasit in frigider capsuni, cumparati de sot, l-am intrebat daca renunta la ei (adica sa-i manance proaspeti), iar raspunsul lui afirmativ m-a facut sa incep actiunea…M-am uitat prin frigider, prin sertare si in functie de ce am gasit, am preparat acest cheesecake. Pentru blat as fi dorit sa folosesc biscuiti. Dar, surpriza…biscuiti nu aveam. Am gasit niste piscoturi si mi-am zis ca nu are ce sa fie rau. Am pus in robot piscoturile si le-am maruntit. Am adaugat apoi untul (tinut 1/2-1 ore la temperatura camerei) si am amestecat.

Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava rotunda cu perete detasabil (diametrul 27 cm) tapetata cu hartie. Am nivelat si aplatizat compozitia cu o lingura si am introdus-o la frigider. Abia dupa ce am terminat de preparat desertul, mi-am dat seama ca puteam sa pun pe un platou doar inelul detasabil. Deci puteti pune direct pe platou inelul detasabil de la tava si sa puneti compozitia de piscoturi si unt direct pe platou.

Cat sta blatul la frigider, preparam crema. Intr-un ibric cu 100 ml apa punem la inmuiat gelatina pentru 10 minute. Adaugam apoi 50 ml apa sau lapte si o punem pe foc mic amestecand continuu. Gelatina nu trebuie fiarta ci doar incalzita putin (1-2 minute). Oprim focul si lasam gelatina sa se racoreasca.

Intr-un vas, mixam crema de branza cu zaharul pudra.

Adaugam pe rand smantana si esenta de vanilie, mixam 1/2 minute.

La final, turnam peste compozitie gelatina si mai mixam cateva secunde.

Scoatem tava cu blatul de la frigider si aranjam pe marginea interioara jumatati de capsuni (spalate, curatate de codita si uscate). Daca capsuna a fost mare, am taiat-o in trei felii. Bineinteles ca puteti pune alte fructe, dupa preferinta, piersici, kiwi, ananas…

Am turnat crema, am nivelat si am introdus tava la frigider pana am pregatit jeleul.

Preparam jeleul de capsuni. Punem gelatina in 100 ml apa, amestecam si lasam sa se inmoaie si sa se umfle. Capsunile se taie in felii, se pun intr-o cratita cu zaharul si zeama de lamaie, se amesteca si se pun pe foc pentru aproximativ 4-5 minute.

Luam cratita de pe foc si pasam capsunile pana obtinem un piure.

Cand piureul de capsuni s-a mai racorit putin (cat sa ne friga putin la degete), se adauga gelatina, se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Scoatem tava cu blatul si crema de la frigider, turnam jeleul, nivelam si o introducem la frigider pentru inca 2-3 de ore, pana cand jeleu este intarit.

Nivelati fiecare strat foarte bine. Dupa cum observati in poze, mie mi-a ramas un „mot” alb de crema. Nu am nivelat bine crema pentru a va arata consistenta ei.

Dupa 2-3 ore de stat la frigider, scoateti tava si o lasati la temperatura camerei 15 minute. Scoateti inelul din jurul cheesecake-ului si cu ajutorul a doua cutite cu lama lata il ridicati si il transferati pe un platou (spuneam cu cateva randuri mai sus ca este bine sa puneti inelul detasabil direct pe platou).

Pentru a taia cheesecake-ul aveti nevoie de un cutit ascutit pe care il puneti in apa fierbinte pentru 30 secunde, il stergeti si taiati felia. Este un desert gustos, racoros si…aratos.

Pofta buna!

(Citit de 558 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.