Chisca cu crupe (pasat)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ingrediente:

– 1 kg crupe

– 500 g ceapa

– 500 g carne de porc

– 300 g slanina

– 300 g piept de porc afumat

– sare si piper dupa gust

– 1 lingura cu cimbru uscat

– 3 linguri ulei

– mate de porc

– apa sau moare de varza

– 1 ceapa

– 2 morcovi

– 1/2 radacina telina

– 1 lingura cu marar uscat (optional)

– 150 g orez (optional)

Mod de preparare:

„Scoala gazda din patut,
Florile dalbe,
Si ne da un colacut,
Florile, florile dalbe.

Ca mamuca n-o facut,
Florile dalbe,
Sita rara n-o avut,
Florile, florile dalbe.”

Locuiesc la casa. Din curtea vecinei se aud nepoteii cantand o colinda. Probabil fac repetitie. Semn ca se apropie sarbatorile de Craciun. Imi aduc aminte de copilaria mea cand colindam intreg orasul, uneori chiar ajungeam cu greu la casele oamenilor din cauza nametilor de zapada. Tarziu, in noapte, ajungeam acasa zgribulita de frig si ma apucam cu nerabdare sa-mi numar banutii castigati. De cele mai multe ori, a doua zi ii cheltuiam toti pe dulciuri, jucarii, caiete…Frumoase amintiri!

In aceasta perioada, orice persoana, fie tanara sau mai in varsta, se gandeste la masa de Craciun. De pe masa de Craciun, nu trebuie sa lipseasca preparatele facute din porcul taiat la Ignat (pomana porcului, carnati, toba, caltabosi, racituri, friptura de porc, sunca, sorici umplut, chisca, etc).

Anul acesta m-am hotarat sa prepar si chisca cu crupe, un preparat care se pregateste mai mult in Moldova si mai des la tara. In anii trecuti pregatea mama. Anul acesta am dorit sa-i fac o surpriza si am preparat eu.

Crupele (boabe de porumb macinate mai mare), se spala in 2-3 ape reci pentru a indeparta hoaspa.

Slanina, carnea si afumatura se taie in cubulete mici.

Traditional nu se pune orez insa eu am ales sa pun putin. Nici mama mea nu pune orez si iese foarte gustoasa chisca.

Am umflat orezul in putina apa.

Intr-o tigaie punem putin ulei si slanina taiata cubulete. Dupa 4-5 minute adaugam ceapa tocata marunt si o undim.

Intr-un vas mai mare punem ceapa cu slanina (dupa ce s-a racit), carnea si afumatura tocate marunt.

Condimentam cu sare, piper, cimbru. Daca va place gustul adaugati putin marar uscat.

Adaugam si crupele si amestecam. Pentru ca eu nu am fiert crupele, am adaugat si o cana de apa.

Matele se pun pentru o jumatate de ora intr-un amestec de apa si otet (o lingurita de otet). Apoi se trece un jet de apa prin ele. Pur si simplu le-am pus sub robinet si am lasat sa treaca apa prin ele.

Am montat ustensilele pentru carnati la masina de tocat carne si am umplut matele cu compozitia. Imi cer scuze ca…..am uitat sa fac poze din momentul umplerii matelor.

Intr-o oala, am pus apa sau moare de varza, ceapa, morcovii si telina. Cand da primul clocot, se reduce focul si punem la fiert chisca (intepata din loc in loc cu o scobitoare). Fierbem chisca 40-50 minute.

Se scot chistele fierte si se lasa la racorit.

Chisca poate fi consumata asa fiarta, taiata felii. Dar mult mai gustoasa este daca se pune intr-o tava, printre jumari si afumaturi si se da la cuptor.

Pofta buna!

(Citit de 287 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *