Cozonac cu nuca (aluat framantat la robot)

fashiondays.ro

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 1 kg faina

– 8 galbenusuri

– 550-600 ml lapte

– 60 g drojdie

– 200 g zahar pudra

– 200 g unt

– 50 ml ulei

– 25 ml rom (bautura nu esenta)

– coaja rasa de la o lamaie

– 1 lingurita rasa sare

– 25 g zahar tos

– 1 lingurita esenta de vanilie sau 8 g zahar vanilat

Pentru umplutura:

– 450 g nuca macinata

– 150 ml lapte

– 200 g zahar

– 25 ml rom

– 2 albusuri

– 1 lingura cu varf cacao

– 1 lingura esenta vanilie

– cateva visine fara samburi (optional)

Mai avem nevoie de :

– 1 galbenus+ 1 lingura lapte

– ulei pentru uns masa de lucru

Mod de preparare:

Va spun sincer ca nu am experienta deloc in facutul cozonacilor. Am facut de 2-3 ori cozonac in 30 de ani de casnicie si doar asa ca sa vad daca imi iese ceva. Bineinteles ca la orice sarbatoare am avut cozonac pe masa. Mama facea pentru toata familia. Poate din aceasta cauza nu mi-am batut capul cu aceasta coptura absolut delicioasa.

Astazi am facut doi cozonaci. Impulsul mi l-a dat robotul Kenwood Chef Titanium primit spre testare de la BUZZStore si Kenwood Romania . Vreau sa va spun ca nici nu se compara cu framantatul manual in sensul ca nu depui efort deloc. Doar cat pregatesti ingredientele.

Mie mi-au iesit doi cozonaci foarte mari, adica au crescut la copt mult, in afara tavii. Dupa cum va spuneam, nu am experienta. Tavile mele au dimensiunea de 11/35 cm. Data viitoare voi face trei cozonaci sau imi voi cumpara doua tavi mai mari.

Intr-un castron, am oparit 100 g faina cu 200 ml lapte clocotit. Am amestecat cu lingura pana se desfac toate cocoloasele. Oparirea are ca scop mentinerea cozonacului moale cat mai mult timp.

Alaturi, in acelasi castron, se freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar, pana ce se lichefiaza. Cand aluatul oparit s-a racorit, se amesteca cu drojdia. Aceasta maia se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca 15-20 minute.

Cele 8 galbenusuri se amesteca cu sarea, uleiul, esenta de vanilie, romul si restul de lapte caldut.

Se pune in bolul robotului toata faina, coaja de lamaie, amestecul de galbenusuri, ulei, rom, esenta si maiaua. Se porneste robotul, la turatie mica si se amesteca pana cand nu se mai vad urme uscate de faina.

Se adauga zaharul pudra in doua transe si se amesteca energic 5 minute.

Se adauga si untul moale, bucatica cu bucatica si se framanta energic inca 15 minute.

fashiondays.ro

Aluatul este gata atunci cand daca intindem o bucata de aluat intr-o pelicula subtire, semitransparenta, nu se rupe.

Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa creasca, la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

Cat timp creste aluatul, pregatim umplutura. Se pun pe foc 150 ml lapte cu 200 g zahar si se clocotesc pana ce zaharul de dizolva.

Acest amestec fierbinte se toarna peste nuca si se amesteca bine.

Se adauga romul, cacaoa, esenta de vanilie si albusurile crude. Se amesteca pana la omogenizare.

Se rastoarna aluatul de cozonac pe un blat de lucru uns cu putin ulei si se imparte in doua bucati. Fiecare bucata de aluat se intinde cu ajutorul degetelor, intr-o foaie dreptunghiulara peste care se pune umplutura de nuca (umplutura se imparte in doua). Eu am presarat peste umplutura si niste visine conservate cu zahar, reteta o gasiti aici . Lasati de jur imprejurului aluatului 2 cm fara umplutura.

Se aduc doua margini ale aluatului din exterior catre interior apoi rulati cat mai strans astfel incat umplutura sa fie bine izolata. Eu am rulat din ambele parti spre interior. Puteti face 4 rulouri si apoi impletiti doua cate doua.

Se aseaza cozonacii in forme si se ung cu galbenus batut cu o lingura de lapte. Se acopera cu prosop si se lasa la crescut pana vor umple tavile pana sus. Eu i-am presarat cu cativa fulgi de migdale.

Introducem tavile cu cozonac in cuptorul incalzit in prealabil, la 190 grade Celsius. Dupa 10 minute reducem temperatura la 180 grade si-i mai coacem inca 40 minute.

Cand sunt copti, cozonacii se lasa la racorit pe un gratar. Ii scoatem din hartia de copt, ii asezam pe un fund de lemn, rasturnati pe o parte, acoperiti cu un prosop. Se taie doar dupa ce s-au racit.

Puteti vedea aici cum framanta robotul aluatul de cozonac.

Pofta buna!

fashiondays.ro
(Citit de 28.636 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.