Drob de miel
Ingrediente:
– 600 g organe de miel (ficat, inima, plamani, rinichi, splina)
– 1 ceapa uscata
– 3 oua fierte tari
– 4 oua mari, crude
– 2 linguri ulei
– 50 g unt 82% grasime
– 2 legaturi mari ceapa verde
– 2 legaturi mari usturoi
– 2 legaturi patrunjel verde
– 2 legaturi marar verde
– sare si piper dupa gust
– prapure de miel (optional)
Mod de preparare:
Drobul de miel este un aperitiv traditional de Pasti. Si daca vorbim de traditii, atunci drobul trebuie sa fie musai din organe de miel. Pentru cei reticenti, drobul poate fi facut si din organe de pui. Eu sunt una dintre persoanele care nu prea consum carne de miel, nu ca nu mi-ar place gustul dar am o retinere. Asa ca, este prima data cand prepar drob de miel. Tot timpul l-am facut din organe de pui.
Organele de miel se taie in bucati mai mici, se curata de cheaguri de sange si pielite. Daca folositi prapure (nu-i obligatoriu), acesta se spala si se pastreaza intr-un castron cu apa pana la folosire. Este prima data cand folosesc prapure, va spun drept ca nici nu stiam cum arata. Al meu a fost putin mai gros, mai dens.
In poza de mai sus nu apar verdeturile. Bineinteles ca am uitat sa le scot de la frigider.
Si inca un lucru de retinut, rinichii se taie in doua, se spala sub jet de apa si se tin 2-3 ore in apa cu putin otet.
Se pune la incins o cratita/tigaie incapatoare, se adauga uleiul si untul. Cand untul este topit se adauga ceapa si usturoiul taiat rondele mici. Se pune la calit doar partea alba si cea verde deschis a cepei si usturoiului. Coditele de ceapa si usturoi se vor pune in compozitia racita.
Cand ceapa si usturoiul s-au inmuiat, se adauga organele taiate in bucati. Se incepe cu inima, dupa 3-4 minute plamanii, dupa alte 3-4 minute rinichii si in final ficatul care nu necesita mai mult de 4-5 minute de gatire. Se calesc organele si apoi se lasa sa se raceasca.
Se trec organele prin masina de tocat. Eu am folosit sita cu gauri mari. Organele se pot taia si la cutit, in bucati mici. Se mai poate folosi si varianta in care rinichii, plamanii, inima se toaca prin masina de tocat iar ficatul se taie manual, la cutit.
Se adauga coditele de ceapa si usturoi, apoi frunzele de patrunjel si marar tocate marunt.
Se amesteca si se adauga rand pe rand, cate un ou. Compozitia trebuie sa fie pastoasa. Se condimenteaza compozitia de drob cu sare si piper, dupa gust.
Se unge cu unt topit o forma cu dimensiunea de 12/25 cm. Daca aveti un prapure mare, tapetati forma cu acesta, rasfrangand marginile spre exterior. Daca prapurele este mic, folositi-l doar pentru a acoperi compozitia.
Se pune in forma jumatate din compozitie si se niveleaza cu o lingura. Se aranjeaza deasupra ouale fierte tari. Se acopera cu restul de compozitie. Se niveleaza si se acopera cu prapurele. Se poate pune deasupra 3-4 cuburi de unt (optional).
In pozele mele vor aparea doua tavi. Eu am facut compozitie dubla.
Drobul de miel se coace la 180 grade Celsius, timp de 45-50 minute. Cuptorul trebuie sa fie incalzit inainte de a introduce tava cu drob.
Se lasa sa se raceasca si se consuma rece, alaturi de branzeturi si verdeturi.
Pofta buna!

Lasă un răspuns