Lapte acru de casa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lapte acru de casaCand eram copil, vacantele le petreceam la bunici impreuna cu verisorii. Toata ziua umblam pe coclauri iar seara bunica ne aduna cu greu pe langa casa. Dupa atata zburdat veneam acasa infometati. Pe masa din bucatarie gaseam pe fundul de lemn o mamaliga mare, aburinda, pe care bunicul o taia cu ata. Dintre toate bucatele de pe masa mie imi placea laptele acru. Avea un gust bun pe care nu-l mai regasesc acum nici macar in cel pe care il prepar eu. Oare de ce? Iar batalia mare era pe razuitul ceaunului in care se facuse mamaliga si apoi fiert laptele.

Laptele acru nu se prepara greu. Insa secretul consta in originea ingredientelor, adica sa fie laptele si smantana de tara, nu din comert.

Ingrediente :

– 1 l lapte

– 2-3 linguri cu smantana

Mod de preparare :

Se pune laptele la fiert (foc potrivit) impreuna cu un praf de sare. Cand se umfla se stinge focul si se lasa la racorit.

Lapte acru de casaSe unge fundul si peretii unei oale ( sau mai multe ulcele de dimensiuni mai mici ) cu smantana. Recomand oalele de lut.

Lapte acru de casaSe toarna apoi peste smantana laptele caldut ( nici fierbinte, nici rece…..ca apa de vara). Se acopera si se lasa la prins, la temperatura camerei. La o temperatura medie de 25 grade se tine aproximativ 12 ore. Se introduce apoi la frigider.

Lapte acru de casaSe poate consuma asa simplu, cu cereale dimineata, cu mamaliga calda sau rece. Poate fi folosit si la diferite sosuri. Eu l-am servit cu mamaliga unsa cu putin ulei si parlita cateva minute pe gratar. Un deliciu !

Lapte acru de casaLapte acru de casaPofta buna !

 

(Citit de 407 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *