Muraturi asortate

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ingrediente :
– legume diverse (rosii, castraveti, varza, conopida, ardei capia etc)
ceapa
– usturoi
– radacina de hrean
– bete de marar uscat
– telina
– ardei iute
– 4-5 mere (sau gutui)
– morcovi
– frunze de telina cu tulpina
– frunze de visin
– piper boabe
– boabe de mustar
– boabe de ienupar
– buchete de cimbru uscat
– sare
– 3-4 frunze de dafin
Mod de preparare :

Nu am scris niste cantitati exacte pentru ca in acest caz ne putem „juca” cu cantitatile. Deci fiecare alege ce leguma ii place si in cantitatile dorite. Zis si facut. Cand am iesit de la serviciu, am tras o fuga la piata (multi nervi…..putine locuri de parcare si multe sacose de carat la masina…..am si o hernie de disc pe care asa o tin in „frau”….carand multe greutati), am cumparat ce mi-a dorit inimioara si am plecat spre casa. Vreau sa ma laud cu aceasta ocazie, in mica mea gradina am cateva rosii si castraveti. Asa ca am mai economisit niste banuti (nu multi). Si ….m-am apucat de treaba. Am curatat si spalat legumele, am curatat usturoiul si……..am oftat. Pentru a merge treaba struna si repede, mi-am pus si un radio la locul de munca. Si vreau sa va spun ca timpul a trecut repede cu putina muzica.

In urmatoarea poza se vede si „muzicantul” care mi-a tinut companie. Nu m-au costat scump dedicatiile pentru „vecini”.

Conopida spalata, am rupt-o in bucatele mici.

Mi-am adus aminte ca vreau sa pun si niste mere si m-am dus la cules in gradina. Nu am cules multe, doar 5-6 bucati………ce-i mult strica. Dupa cum vedeti in poza am curatat si cateva cepe.

Am spalat borcanele si am inceput sa pun muraturile. Pe fundul borcanului am pus 2-3 cepe taiate pestisor, cateva boabe de mustar, frunze de telina,cateva boabe de piper, bete de marar uscat, cimbru uscat, cativa catei de usturoi, un ardei iute, cateva rondele de morcov.

  Mai departe….nu-i mare filozofie. Am pus din fiecare leguma in straturi. Si nu am uitat de mere. Eu le-am taiat in felii, dar le puteti pune si intregi. Intre straturi mai aruncam cativa catei de usturoi, marar, cimbru, morcovi, frunze de telina, frunze de visin……bineinteles in ritmul muzicii. Si din cand in cand mai puneam si fasii de hrean (hreanul si ardeiul iute vor mentine muraturile tari, nu se vor terciu). Merele si morcovii vor da dulceata muraturii si vor favoriza fermentarea.

In timp ce eu ma distram, l-am rugat pe sotul meu sa faca o saramura. La 1 litru de apa se pune o lingura de sare (pentru muraturi, neiodata), cateva boabe de piper, 3-4 frunze de dafin si se da cateva clocote. Cand se mai raceste putin se pune amestecul peste muraturi. Se pune capacul si se da la beci…..sau unde aveti un spatiu cu racoare.

Astept sa vina iarna si sa vad ce muraturi am pus. Daca vor fi bune, acre….inseamna ca am dansat bine in timp ce le pregateam. Daca vor fi rele (nici nu vreau sa ma gandesc la aceasta situatie), inseamna ca am cam stat pe loc cu dansul sau…………muzica nu a fost pe masura.
Pofta buna !

(Citit de 234 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *