Otet de mere

fashiondays.ro

Ingrediente:

– 800 g pulpa de mere

– 1 l apa plata, de izvor sau pur si simplu fierbeti apa si o raciti

– 10 g drojdie de bere

– 150 g miere

Mod de preparare: Otetul de mere are multe beneficii pentru organismul uman. Cititi despre beneficiile otetului de mere in acest articol din Formula-As http://www.formula-as.ro/2009/884/nutritie-55/otetul-de-mere-11541

Otetul se obtine prin fermentatie acetica in urma actiunii unor microorganisme asupra alcoolului etilic, in prezenta oxigenului. Este o fermentatie aeroba. In concluzie, sucul de mere trebuie sa contina alcool etilic pentru a iesi un otet bun, de calitate. Alcoolul se formeaza prin transformarea zaharului din suc. Deci, este important sa folosim fructe bine coapte. Eventual se mai poate adauga zahar. Fermentatia trebuie sa aiba loc in vase descoperite sau acoperite cu un tifon (este nevoie de oxigen). Mai avem nevoie de caldura si intuneric.

La inceputul lunii ianuarie, m-am hotarat sa incerc sa fac si eu otet de mere. Nu stiam daca va iesi ceva dar am zis sa incerc. Noi avem o livada mare asa ca avem si multe mere. Pentru incercare nu am folosit o cantitate mare de mere. Nu stiam ce-o sa iasa.

Merele se spala, se indeparteaza partile stricate, viermanoase si se dau pe razatoare. Daca nu doriti sa folositi razatoarea pur si simplu le zdrobiti sau le dati pe masina de carne. Eu am folosit robotul.

Merele rase se pun intr-un vas cu gura larga, de preferat de sticla. Eu le-am pus intr-un borcan de 5 l( am avut 2,5 kg mere rase). Vasul in care puneti merele trebuie sa fie incapator pentru ca merele vor fermenta si vor creste in volum.

Intr-un vas dizolvam 100 g miere in apa plata calduta. Eu am folosit apa de fantana. Puteti sa folositi si apa de la robinet dar numai dupa ce o fierbeti si o raciti. Peste apa cu miere adaugam drojdia dizolvata in putina apa. Amestecam.

fashiondays.ro

Compozitia cu apa, miere si drojdie se toarna in borcan peste merele rase si se amesteca. Se acopera borcanul cu o bucata de tifon si se pune la loc cald, 25-30 grade, unde se lasa timp de 10 zile. In fiecare zi se amesteca in compozitie cu o lingura de lemn.

Dupa 10 zile, compozitia incepe sa miroasa a otet. Se filtreaza amestecul printr-un tifon si se pune in acelasi borcan (bineinteles spalat). Se adauga si restul de miere, adica 50 g si se amesteca.  Puteti folosi mai multa miere daca va place…..60-80 g. Se acopera borcanul cu o bucata de tifon si se lasa sa stea la 25-30 grade Celsius pentru inca 40-60 de zile. Timpul si microorganismele vor lucra.  La un moment dat, la suprafata lichidului se va forma o membrana (sunt culturile de bacterii). Cand membrana gelatinoasa cade la fundul borcanului inseamna ca otetul este gata. Se trage otetul in sticle si se dau la rece pentru limpezire. Eu nu am folosit furtun pentru a trage otetul. L-am trecut printr-un tifon.

Eu m-am grabit cu pozele si postarea retetei (nu mai aveam rabdare sa va prezint reteta). Otetul este inca tulbure. L-am pus in sticle si l-am depozitat la rece. Astept limpezirea. Il voi consuma cu placere stiind ca este pregatit de mine si……ca este natural %.

 

 

 

 

fashiondays.ro
(Citit de 3.865 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.