Piept de rata cu sos de coacaze
Ingrediente :
– 2 bucati piept de rata
– piper si sare dupa gust
Pentru sos de coacaze:
– 200 g coacaze
– 1 lingura de zahar brun
– 100 ml vin rosu sau roze
– sare si piper dupa gust
Pentru garnitura :
– 2 morcovi mici
– 1 dovlecel mic
– 1 ardei gras rosu
– 1 radacina de patrunjel
– 1 ceapa rosie mica
– 1/2 lingurita boia dulce de ardei
– piper si sare dupa gust
– 25 g unt
Mod de preparare :
Legumele se curata, se spala si se taie fasii cu ajutorul ustensilei de curatat legume. Carnea se sterge cu un prosop de hartie si se cresteaza pe partea cu grasime in romburi sau patrate. Coacazele spalate se pun in blender impreuna cu 10 ml de vin. Se mixeaza apoi se strecoara printr-o sita pentru a indeparta semintele.
Lucram apoi in acelasi timp la trei tigai pentru a fi gata toate in acelasi timp. Intr-o tigaie incinsa in care se pune 1/2 lingura ulei se pune pieptul de rata (condimentat cu sare si piper) cu pielea in jos. Se prajeste la foc mic spre mijlociu 5 minute. Se intoarce pieptul si se mai prajeste 4-5 minute. Se transfera apoi intr-o tava si se da la cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade, inca 8 minute.
Intre timp (dupa cum v-am spus se lucreaza la 3 tigai), intr-un vas se caramelizeaza 1 lingura de zahar brun. Se stinge cu vinul, se da cateva clocote apoi se adauga sucul de coacaze. Se mai dau cateva clocote timp de 3-4 minute. Sosul rezultat trebuie sa fie fluid, putin gros…consistent (se poate adauga la nevoie 1/2 lingurita de amidon alimentar sau faina dizolvat in putina apa).
In alta cratita se pun 25 g unt, se adauga apoi legumele, sare, piper (dupa gust) si un praf de boia de ardei dulce. Se soteaza timp de 4-5 minute.
Preparatul se aranjeaza in farfurie dupa inspiratia fiacaruia. Eu l-am servit alaturi de un vin rosu sec.
Pofta buna!
Lasă un răspuns