Placinte „Poale-n brau”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Placinte "Poale-n brau"

Ingrediente:

– 600 g faina alba

– 60 g unt

– 2 galbenusuri de ou

– 300 ml lapte

– 80 g zahar

– 10 g drojdie uscata

– coaja rasa de la o lamaie

– 1 varf de cutit cu sare

Pentru umplutura:

– 500 g branza de vaci

– 120 g zahar

– 120 g stafide

– 2 oua

– 2 linguri gris

– 8 g zahar vanilat

– coaja rasa de la o lamaie

Pentru uns placintele:

– 1 galbenus de ou

– 1 lingura lapte

Mod de preparare:

Nu imi este rusine sa recunosc ca nu am facut pana acum placinte „Poale-n brau”. Motivul: niciun membru al familiei nu iubeste in mod deosebit copturile, gen placinte, cozonac, etc. Asta nu inseamna ca nu am mancat placinte niciodata dar nu erau preferatele noastre. Zilele trecute ii spuneam unei prietene ca nu stiu sa fac placinte si am o frica ca nu-mi vor reusi. Mi-a zis: „Ai facut tu alte retete mai complicate, nu cred ca nu-ti vor iesi placintele”. Aseara, mi-am luat „inima in dinti” si am pornit actiunea placinte „Poale-n brau”. Primul degustator al preparatelor mele este sotul meu…..saracul (hi,hi,hi). Vreau sa va spun ca mi-a crescut inima de bucurie cand dupa prima imbucatura, sotul mi-a spus: „Felicitari! Ti-a mai iesit un preparat. Numai ca mai trebuie umblat la aspect”. Si…are dreptate. Nu sunt cele mai aspectuoase dar urmatoarea data cand voi mai face placinte, voi fi un MasterChef.

Eu am injumatatit cantitatile ingredientelor prezentate mai sus si mi-au iesit 9 placinte nici prea mari, nici prea mici. De obicei, framant aluaturile cu mana dar de asta data mi-am zis sa prepar aluatul la robot. Bine am facut! Aluatul a fost bine framantat, omogen.

Am pus in bolul robotului, faina, untul, zaharul, galbenusul de ou, sarea, coaja de lamaie si drojdia uscata. Am pornit robotul la viteza mica si dupa cateva invartiri am adaugat laptele, putin cate putin. Am marit turatia si am lasat aluatul sa se amestece timp de 8-10 minute.

Placinte "Poale-n brau"

Aluatul rezultat l-am rasturnat pe un blat de lucru presarat cu faina, l-am mai framantat putin si l-am pus intr-un bol uns cu ulei. Am acoperit aluatul cu un prosop si l-am lasat la crescut, la loc cald si ferit de curenti, timp de o ora si jumatate.

Placinte "Poale-n brau"

Cat timp a stat aluatul la crescut, am pregatit umplutura. Intr-un castron, se pune branza de vaci (aveti grija sa fie bine scursa), zaharul, oul, stafidele, grisul, coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se amesteca compozitia cu o lingura pana se omogenizeaza si o depozitam in frigider pana in momentul cand vom avea nevoie de ea.

Placinte "Poale-n brau"

Aluatul dospit se rastoarna pe un blat de lucru presarat cu faina si se intinde intr-o foaie patrata de aproximativ 7-8 mm grosime. Foaia se imparte in patrate mai mici, de 10 cm latura. Se pot taia si patrate mai mici, de 7-8 cm latura. Pe centrul fiecarui patrat se pune cate o lingura plina cu umplutura. Lipim doua cate doua, colturile opuse ale patratului.

Placinte "Poale-n brau"

Placintele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le lasam sa dospeasca 45 de minute, acoperite cu un prosop. Dupa ce au crescut, se ung placintele cu un amestec de galbenus si lapte. Se coc in cuptorul incalzit in prealabil, timp de 20-25 de minute, la 180 grade. Cand sunt gata coapte, se scot din tava iar cand s-au mai racit, se pudreaza cu zahar pudra cu aroma de vanilie.

Placinte "Poale-n brau"

Placinte "Poale-n brau"

Pofta buna!

 

(Citit de 281 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *