Portokalopita
Ingrediente :
– 400 g foi de placinta
– coaja rasa de la 3 portocale
– 2 portocale
– 250 g zahar
– 250 g ulei
– 250 ml lapte
– 3 oua
– 10 g prag de copt
– 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu
– 10 ml esenta de vanilie
– un praf sare
Pentru sirop :
– 300 ml apa
– 300 g zahar
– 10 ml esenta de vanilie
– zeama de la 3 portocale
– un baton scortisoara
Mod de preparare :
Am descoperit aceasta prajitura atunci cand am fost in vacanta in Grecia. Grecii sunt faimosi pentru prajiturile insiropate. Mi-a placut atat de mult incat am incercat sa o reproduc si eu.
Pentru aceasta prajitura avem nevoie de foi de placinta uscate, cat sa poata fi sfaramate cu mana. Asa ca pentru inceput, am pus intr-o tava foile de placinta, una cate una, incretite. Le-am introdus in cuptor, la 100 grade Celsius, timp de 50 minute. Mai jos aveti 2 imagini, inainte si dupa ce le-am scos din cuptor.
Cat stau foile la cuptor, m-am ocupat de sirop. Intr-o cratita, punem apa, zaharul, sucul de portocala, esenta de vanilie si un baton de scortisoara. Punem cratita pe foc si fierbem siropul timp de 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca. Oprim focul si lasam siropul sa se raceasca.
In acelasi timp cu fierberea siropului, punem intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda, 2 portocale intregi. Le fierbem timp de 40 -50 minute.
Cand potocalele intregi sunt fierte si racite, le taiem in doua jumatati pe fiecare, stoarcem zeama din ele si inlaturam cu un cutit coditele. Le rupem in bucati mai mici si le punem intr-un bol impreuna cu zaharul si le blenduim cu un blender vertical. Adaugam apoi, rand pe rand, cu blenduire intre fiecare adaugare, uleiul, laptele, ouale, coaja de portocala, praf de copt, bicarbonat si esenta de vanile, un praf de sare.
La final adaugam foile de placinta, rupte bucatele mici.
Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Dimensiunea tavii pe care am folosit-o eu este de 30/26 cm.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, pentru 50 de minute.
Se portioneaza prajitura si se toarna siropul peste ea, in doua transe. Prajitura trebuie sa fie fierbinte si siropul rece. Sau prajitura trebuie sa fie rece si siropul fierbinte.
Prajitura se tine la temperatura camerei pana absoarbe tot siropul apoi se pune la frigider pentru 3-4 ore. Este delicioasa!
Pofta buna!
Lasă un răspuns