Prajitura Albinita
Ingrediente:
Pentru foi:
– 1 ou
– 150 g zahar
– 60 g unt
– 3 linguri miere de albine
– 3 linguri lapte
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 500-550 g faina alba
– un praf sare
– coaja rasa de la o lamaie
Pentru crema:
– 150 g gris
– 600 ml lapte
– 250 g zahar
– 10 g zahar vanilat
– 250 g unt
– coaja rasa de la o lamaie
– zeama de lamaie de la 1/2 1 lamaie
– 400 g gem de caise (puteti folosi un alt gem dar sa fie acrisor)
Mod de preparare:
Este prima data cand prepar aceasta prajitura desi am savurat-o de multe ori, la serviciu, adusa de o colega, cu diferite ocazii. Este o prajitura ieftina dar la fel de gustoasa sau chiar mai mult, ca si o prajitura care contine ingrediente mai scumpe. Si pe langa faptul ca este ieftina, este usor de preparat. Incercati-o si sunt sigura ca nu o sa para rau.
Se pune intr-o cratita laptele, zaharul, sarea, untul, mierea de albine, coaja rasa de lamaie si oul. Se incalzeste putin pe flacara mica compozitia, amestecand cu un tel, pana cand se topeste zaharul si compozitia se omogenizeaza. Se ia cratita de pe foc (se poate amesteca in compozitie fara sa o puneti la foc) si cand compozitia s-a racorit, se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si faina cernuta. Se framanta un aluat protrivit ca si consistenta. Daca este prea moale se mai poate adauga 1-2 linguri de faina.
Aluatul se imparte in 4 parti egale. Din fiecare bucata de aluat, se intinde cate o foaie, direct pe fundul unei tavi (30/33cm) unsa cu putin unt. Fiecare foaie se coace la 180 de grade (in cuptorul incalzit in prealabil) timp de 4-5 minute, pana capata o culoare usor aramie. Cand se scoate din cuptor, se trece pe sub foaie cu un cutit cu lama lata si se lasa sa alunece foaia pe blatul de lucru. Foile se pot suprapune dar numai cu hartie intre ele.
Cat timp foile se odihnesc si se racoresc, se pune la fiert laptele cu zaharul si zaharul vanilat ( eu am folosit un plic de zahar vanilat dar puteti pune o pastaie de vanilie, de la care se scot semintele si se pun in crema). Cand laptele da in clocot, se adauga grisul „in ploaie”, se amesteca cu un tel si se lasa sa fiarba 5 minute. Amestecati continuu in crema pentru a nu se prinde compozitia de fundul cratitei!
Se ia cratita de pe foc, se adauga coaja rasa de lamaie si se mai amesteca in crema. Cand este calduta crema, se adauga untul si zeama de lamaie si se amesteca bine. Eu am pus zeama de la o jumatate de lamaie mare dar puteti adauga mai mult sau mai putin….in functie de preferinta.
Prima foaie se aranjeaza pe o tava (fund de lemn, hartie de copt….ce preferati) si se unge cu jumatate din cantitatea de crema cu gris.
Se pune a doua foaie, se apasa usor pe ea si se intinde gemul de caise.
Urmeaza a treia foaie, crema si la final se pune a patra foaie.
Se acopera prajitura cu o foaie de copt, se pune un fund de lemn si o greutate de 1-1,5 kg. Eu am lasat prajitura la temperatura camerei o ora apoi am introdus-o in frigider unde am lasat-o 10 ore (peste noapte). Daca o preparati pe timp de iarna o puteti tine mai mult la temperatura camerei.
Cand foile s-au inmuiat, taiati prajitura in romburi, patrate, dreptunghiuri…sau cum va place si o pudrati cu zahar pudra. Recomand sa o pudrati inainte de a o servi.
Este o prajitura usor de realizat si foarte gustoasa.
Pofta buna!
Lasă un răspuns