Prajitura Carpati
Ingrediente:
Pentru foi:
– 3 oua
– un praf de sare
– 1 cana zahar
– 1 cana ulei
– 1 cana lapte
– 2 lingurite bicarbonat de sodiu
– faina alba cat cuprinde (1-1,3 kg)
Pentru crema:
– 2 si 1/2 cani zahar
– 1.5 l lapte
– 13 linguri faina alba (puteti inlocui faina cu amidon)
– 225 g unt
– 2 fiole esenta rom
Penru glazura:
– 150 g ciocolata neagra
– 150 ml lapte
– 1 lingura cu ulei
Pentru decor:
– 10-12 linguri cu nuca macinata
Mod de preparare:
Intr-un vas, mixam ouale cu un praf de sare si zaharul. Adaugam uleiul putin cate putin si mixam in continuare, ca la maioneza. Turnam apoi laptele, mixam si la final adaugam bicarbonatul stins cu o lingurita de otet sau zeama de lamaie si faina, treptat. Spre final lasam mixerul si amestecam cu o lingura ca apoi sa framantam aluatul cu mana. Aluatul rezultat il impartim in opt parti aproximativ egale.
Din fiecare bucata de aluat, intindem cate o foaie pe dosul unei tavi (35/ 33 cm) unsa cu putin ulei sau unt. Intepam foaia din loc in loc cu o furculita. Coacem fiecare foaie, in cuptorul incalzit in prealabil, la 165 grade, timp de 7-9 minute.
Dupa ce am copt foile ne ocupam de crema. Zaharul se caramelizeaza intr-o cratita, la foc mic. Aveti grija sa nu-l ardeti. Cand zaharul s-a caramelizat, adaugati toata faina si amestecati bine cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga apoi laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand continuu in crema. Fierbeti crema inca cateva minute, pana se ingroasa.
Cand crema s-a ingrosat, oprim focul, luam cratita de pe foc , adaugam untul si apoi esenta de rom. Amestecam in crema pana la omogenizare.
Crema se lasa la racit apoi se repartizeaza uniform intre foi, chiar si pe cea de deasupra. Se pun 5-6 linguri de crema pe fiecare foaie. Lasam prajitura cateva ore pentru a se inmuia sau cel mai bine peste noapte (la frigider). Dupa ceteva ore, taiem marginile prajiturii, apoi o impartim in trei parti, pe lungime.
Luam fiecare bucata, rand pe rand si le taiem cu un cutit bine ascutit pe diagonala obtinand astfel doua bucati triunghiulare.
Triunghiurile obtinute le vom lipi doua cate doua.
Intr-o cratita punem la topit ciocolata cu laptele si uleiul. Amestecam cu o lingura in compozitie pana la omogenizare. Cu aceasta crema ungem peretii prajiturii cu ajutorul unei pensule sau chiar cu o lingura. Deasupra presaram nuca macinata.
Introducem prajitura la frigider si peste 1-2 ore se poate taia in felii.
Pofta buna!
Lasă un răspuns