Prajitura cu foi si crema de lapte
Ingrediente:
Pentru foi:
– 1 ou
– 50 ml ulei
– 150 g zahar
– 2 linguri miere de albine
– 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu
– 3 linguri cu lapte
– 490 g faina de grau
– 3 linguri cu cacao
Pentru crema:
– 1 ou
– 150 g zahar
– 2 linguri cu faina sau amidon
– 300 g unt
– 300 ml lapte
– 1 lingurita esenta de rom
Pentru decor:
– 150 g ciocolata cu lapte
Mod de preparare:
Este o prajitura usor de realizat, foarte gustoasa.
Intr-o cratita se bate oul impreuna cu zaharul. Se adauga rand pe rand, laptele, uleiul, mierea de albine si se amesteca.
Se pune cratita pe foc mic si se fierbe compozitia timp de 3-4 minute.
Se ia cratita de pe foc si cand compozitia s-a mai racorit, se adauga faina, bicarbonatul de sodiu si cacaoa. Se amesteca la inceput cu o lingura apoi se framanta cu mana. Aluatul rezultat se imparte in patru bucati egale.
Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie pe fundul unei tavi unsa cu putin unt si se coace la 180 grade Celsius, timp de 9-10 minute. Cand este coapta, se trece cu un cutit cu lama subtire pe sub foaie si se lasa sa alunece pe un blat de lucru. Eu pun intre foi hartie de copt. Am folosit o tava de 22/25 cm dar puteti folosi o tava mai mare pentru a va iesi foile mai subtiri.
Dupa ce am copt foile preparam crema. Intr-o cratita batem oul cu zaharul. Adaugam faina si apoi laptele, putin cate putin. Amestecam energic cu un tel pantru a nu ramane cocoloase.
Punem cratita pe ochiul mic de la aragaz, la foc mic si fierbem crema 10 minute, amestecand continuu in ea.
Cand crema s-a ingrosat (trebuie sa fie ca o smantana groasa) luam cratita de pe foc. Cand s-a mai racorit putin, adaugam esenta de rom si untul. Amestecam in crema pana la omogenizare.
Impartiti crema, vizual, in patru. Aranjati prajitura intr-o tava. Pe fiecate foaie puneti cate 3-4 linguri cu varf de crema, nivelati si peste crema radeti ciocolata (aproximativ 30 g). Prajitura se va termina cu strat de crema si ciocolata rasa.
Lasati prajitura la temperatura camerei 1-2 ore apoi o mutati intr-un loc racoros sau la frigider unde o mai lasati 6-8 ore. O taiati dupa preferinta, in romburi, patrate, dreptunghiuri. Este foarte gustoasa.
Pofta buna!
Lasă un răspuns