Prajitura cu foi si crema de zahar caramelizat
Pentru foi :
-3 oua
– 5 linguri cu ulei
– 1 lingurita cu praf de copt
– faina cat cuprinde (aproximativ 380-400 g)
– 60 de g zahar
– 1 lingura cu varf de cacao
– 5 linguri cu lapte
Pentru sirop :
– 200 ml apa
– 4-5 linguri cu zahar
– cateva picaturi esenta de rom
Pentru crema :
– 300 g zahar
– 5 galbenusuri
– 450 ml lapte
– 4 linguri cu faina alba
– 200 g unt
– 160 g nuca macinata
– 8 g zahar vanilat
Mod de preparare :
Cele 3 oua se bat cu zaharul. Se adauga uleiul, se amesteca apoi se pune si laptele. Se amesteca. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si cacao. Eu am cernut faina. Se amesteca la inceput cu lingura (de preferat sa fie de lemn) apoi se framanta cu mana. Aluatul rezultat se lasa la odihna pentru 10 minute.
Se imparte aluatul in 5 bucati egale. Din fiecare bucata se intinde cate o foaie, direct pe dosul unei tavi (30/26 cm) unse cu unt sau cu ulei. Daca aveti vointa si rabdare puteti intinde foaia pe dosul unei tavi cu dimensiuni mai mari. Foaia va fi mai subtire. Eu nu prea am avut rabdare. Se coace foaia in cuptorul incalzit in prealabil, timp de 7 minute, la 180 de grade. Cand se scoate foaia din cuptor, se trece cu un cutit cu lama lata pe sub ea si se lasa sa alunece pe un blat de lucru. Eu pun tot timpul cate o hartie de copt intre foile coapte.
Pentru crema, se caramelizeaza 300 g zahar intr-o cratita. Nu lasati sa se arda foarte tare zaharul….va avea un gust amar. Se stinge apoi cu 250 ml lapte fierbinte. Se amesteca pana se topeste tot zaharul. Intre timp se freaca cele 5 galbenusuri de ou cu un praf de sare, cu 4 linguri de faina si cu restul de lapte (rece). Daca vi se pare ca, compozitia are cocoloase, treceti-o printr-o strecuratoare. Acest amestec se toarna peste zaharul caramelizat stins cu lapte si se fierbe la foc mic pana capata consistenta unei smantani groase. Se amesteca tot timpul in compozitie.
Cand compozitia s-a ingrosat se ia cratita de pe foc si se adauga untul. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se adauga apoi nuca macinata.Se amesteca.
Siropul se prepara din apa, zahar si esenta de rom. Se pune pe foc si se lasa la foc mic pana se topeste zaharul. Se poate si fara esenta…..daca nu va place.
Pe o tava se aseaza prima foaie, se pensuleaza ( cu ajutorul unei pensule) cu sirop si se pune un strat de crema ( se imparte crema in 6 parti). Peste crema se pune a doua foaie, se pensuleaza cu sirop si iar crema. Se continua asa pana terminam foile si crema. Ultimul strat va fi crema. Se imbraca prajitura in crema si deasupra se presara nuci macinate.
Se lasa prajitura in repaus 10-15 ore, la rece. Se taie in romburi, patrate, dreptunghi….dupa preferinta.
Lasă un răspuns