Prajitura Gabriela

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Prajitura "Gabriela"

Mi-am permis sa dau numele prietenei mele acestei prajituri. De la ea am reteta iar ea o pregateste de ani buni de zile. Are reteta de la mama ei. Este o reteta usor de realizat, foarte gustoasa si aspectuoasa.
Eu am injumatatit cantitatile dar va recomand sa o faceti cu cantitate dubla la ingredientele pe care le voi scrie.
Ingrediente pentru foi :
– 1 ou
– 1 lingurita amoniac
– 1/2 pahar cu lapte
– 35 g zahar
– 50 g unt sau untura
– un praf de sare
– 350 g faina alba (cantitatea variaza intre 300-350 g)
Ingrediente pentru crema :
– 3 oua
– 6 linguri cu zahar
– 3 linguri cu faina alba
– 500 ml lapte
– 3 pachetele cu zahar vanilat (eu am folosit si zahar vanilat Bourbon)
– 50 g zahar pudra
– un praf de sare

Intr-un bol am frecat untul cu zaharul. Am adaugat apoi oul si un praf de sare si am amestecat bine.

 

Amoniacul l-am amestecat cu 1/2 pahar cu lapte. Pana la finalizarea aluatului, am adaugat treptat cate o lingura de faina alternand cu cateva picaturi de lapte si tot asa pana se incorporeaza toata faina. La inceput amestecam cu lingura apoi cu mana.

Se lasa aluatul sa se odihneasca 15 minute. Se pune apoi pe un blat de lucru si se imparte in 5 bucati. Pe dosul unei tavi de 25/30 cm, unsa cu unt, se ruleaza din fiecare bucata de aluat cate  o foaie. Fiecare foaie se coace timp de 10 minute la 180 de grade.

Se lasa foile sa se odihnesca, suprapuse….ca sa se obisnuiasca unele cu altele si ne ocupam de crema.
Intr-un vas se freaca cu o lingura de lemn cele 3 galbenusuri cu 6 linguri de zahar pana compozitia devine spumoasa si zaharul s-a topit.

Se adauga apoi treptat cele 3 linguri de faina amestecand continuu si la urma laptele, fir cu fir pana se incorporeaza. Se pune vasul intr-un vas putin mai mare, in care am pus apa si se pune pe foc. Se fierbe la bain marie pana crema se ingroasa. Se amesteca in compozitie continuu.

Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat. Se lasa putin sa se raceasca. Intre timp mixam albusurile de ou cu 50 g zahar pudra. Cand crema s-a racit dar este inca putin calduta se adauga albusurile batute spuma si se amesteca prin rasturnare.

Se pune crema intre foi.

Deasupra se pune o foaie de copt si o greutate (eu am pus un fund de lemn).

 

 Se lasa prajitura 10-12 ore la odihna (cel mai bine peste noapte). Se pudreaza cu zahar pudra si se taie in bucati….dupa preferinta.

 

 

 

Este o prajitura foarte gustoasa. Se termina repede. Nu uitati sa dublati cantitatile ingredientelor.
Pofta buna!

 

(Citit de 465 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *