Prajitura „Harbuz”
Ingrediente :
– 550 g faina alba de grau
– 100 g unt
– 200 ml lapte
– 100 g zahar
– 1/2 lingurita sare
– 15 ml esenta de rom
– 25 g drojdie verde
– 1 ou
– 50 g stafide
– coaja rasa de la o lamaie
– 1 plic de zahar vanilat
– colorant alimentar verde si rosu
Mod de preparare :
Aceasta prajitura se aseamana putin cu cozonacul in ceea ce priveste forma si putin ca si aroma.
Intr-un castron se amesteca laptele caldut cu untul topit,zaharul,galbenusul de ou si drojdia frecata cu o lingura de lapte.
Aceasta compozitie se acopera cu un prosop si se lasa la dospit 1/2 ora.Se adauga apoi coaja de lamaie rasa,esenta de rom,sarea si jumatate din cantitatea de faina.Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se imparte cantitatea in doua iar una din aceste parti iarasi in doua si se pune in castroane diferite.
In castronul cu cantitatea mai multa se pune colorant alimentar rosu si stafidele.Se amesteca si se adauga faina pana aluatul se poate framanta cu mana.Rezulta un aluat elastic.Se acopera si se lasa deoparte.
Apoi ne ocupam de celelate doua aluaturi.Un sfert il amestecam cu cateva picaturi de colorant verde,se adauga apoi faina si framantam pana obtinem si din el un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana.
Celalalt sfert de aluat se amesteca doar cu faina pana obtinem acelasi aluat elastic.
Albusul de ou se bate spuma cu zaharul vanilat.
Pe un blat de lucru presarat cu faina,se modeleaza din aluatul rosu un sul care sa aiba lungimea tavii in care il vom coace.
Se intinde din aluatul galben o foaie care sa aiba lungimea sulului si o latime care sa poata cuprinde sulul de aluat rosu.Foaie se unge cu albus de ou batut apoi pe mijlocul ei se aranjeaza sulul rosu.Se acopera total cu aluatul galben.
La fel se procedeaza si cu aluatul verde….se intinde foaia,se unge cu albus si pe mijlocul ei se pune sulul care acum a devenit galben.Se acopera.
Sulul rezultat se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut,la loc cald pana aproape isi dubleaza volumul.
Cand a crescut,se introduce in cuptorul incalzit in prealabil si se coace timp de 40-45 de minute ,la 180 de grade.
Cand s-a copt,se rastoarna pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop.Se taie in felii dupa ce s-a racit.
Lasă un răspuns