Prajitura „Lulu”
Ingrediente:
– 8 oua
– 250 g zahar
– 10 g praf de copt
– 120 g faina
– 50 g cacao
– 150 ml lapte
– 70 g gris
– 100 ml ulei
– 16 g zahar vanilat
– 100 g unt cu 80% grasime
– un praf sare
Pentru crema:
– 250 g smantana
– 250 g mascarpone
– 380 g crema caramel
– 1 lingura esenta de vanilie
Pentru decor:
– 100 g ciocolata
Mod de preparare:
Acum cateva luni, cautand o reteta de prajitura, am gasit aceasta reteta a doamnei Laura Laurentiu, Retete ca la mama , care mi s-a parut deosebita. Asa ca am salvat-o si mi-am propus sa o prepar candva.
Pentru ca fac parte dintr-o campanie gratuita de testare de la BUZZStore, am primit o minunatie de robot Kenwood Master Chef KWC7320S cu care am pregatit timp de cateva zile fel si fel de retete. Prima reteta preparata cu robotul KENWOOD a fost „Prajitura Lulu”. Robotul mi-a usurat foarte mult munca. Daca doriti sa vedeti mai multe modele de roboti Kenwood consultati aceasta pagina .
Mai intai am separat albusurile de galbenusuri. Am pus in bolul robotului (este destul de incapator, 4.6 l), galbenusurile, un praf de sare, 125 g zahar si 2 plicuri cu zahar vanilat. Am mixat la viteza mica pana cand compozitia devine cremoasa, deschisa la culoare.
Adaugam uleiul apoi untul topit si racit. Ambele ingredientele se adauga treptat, in fir subtire, pe marginea bolului in timp ce robotul functioneaza. Se mixeaza incet pana la omogenizare.
Se opreste robotul si se adauga faina, cacao, praful de copt si grisul. Eu am cernut mai intai faina, praful de copt si cacaoa. Se mixeaza la viteza mica pana cand ultimele ingrediente sunt incorporate in compozitie.
Se adauga si laptele si se mixeaza.
Albusurile se bat spuma, se adauga 125 g zahar in cateva transe si se mixeaza pana cand obtinem o bezea ferma. Cu ajutorul acestui robot, in 2 minute am preparat o bezea ferma astfel incat cand am intors bolul cu fundul in sus, bezeaua nu s-a desprins de vas.
Se pun 3-4 linguri de bezea peste compozitia de galbenusuri cu faina si cacao, se amesteca cu o spatula si apoi aceasta compozitie se rastoarna peste bezeaua din bol si se amesteca prin „raturnare”, adica cu miscari de jos in sus pana obtinem o compozitie spumoasa, omogena.
Se imparte compozitia in 2 tavi tapetate cu hartie de copt (34/36 cm), se niveleaza si se introduc tavile, pe rand, in cuptorul incalzit in prealabil. Fiecare foaie se coace 12-13 minute, la 175 grade Celsius.
Foile coapte se lasa sa se racoreasca. Intre timp pregatim crema.
Branza mascarpone se amesteca cu crema caramel si esenta de vanilie.
Crema caramel se gaseste in supermarket-urile mari. Eu am avut o conserva cumparata de la cineva care face drumuri multe la Cernauti. Dar se poate prepara si acasa, numai ca dureaza ceva timp. Reteta o gasiti aici .
Smantana pentru frisca se bate pana se intareste.
Smantana batuta se adauga peste compozitia de mascarpone si crema caramel, in 2-3 transe si se amesteca pana la omogenizare.
Se desprinde hartia de copt de pe cele doua blaturi si fiecare blat se taie in jumatate, pe latura mai lunga.
Se pune prima foaie pe un platou/tava. Pe aceasta se pune si se niveleaza 1/4 din cantitatea de crema.
Se pune peste crema urmatoarea foaie, se apasa usor cu palmele si se repeta operatiunea crema, foaie, crema, foaie pana cand am terminat cele 4 straturi de blat. Deasupra va fi crema.
Deasupra am ras ciocolata.
Prajitura se lasa la rece 5-6 ore dar cel mai bine ar fi sa o lasati o noapte. Se proportioneaza dupa preferinta, patrate, dreptunghiuri..
Pofta buna!
Lasă un răspuns