Prajitura Pani Walewska

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Zilele trecute cautam o reteta de prajitura pe care sa o fac pentru weekend. Am gasit o reteta aici

Vreau sa spun ca si mama mea facea o prajitura care semana cu aceasta, doar ca folosea untura in loc de unt la foaie iar in loc de gem folosea magiun de prune.

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 galbenusuri de ou

– 200 g unt sau untura

– 50 g zahar

– 300 g faina

– 10 g zahar vanilat

– 7 g praf de copt

– un praf sare

Pentru bezea:

– 4 albusuri de ou

– 180 g zahar pudra

– 10 g amidon

Pentru crema:

– 2 oua

– 40 g zahar

– 400 ml lapte

– 1 lingura cu esenta de vanilie

– 150 g unt

– 40 g amidon

Mai avem nevoie de:

– 100 g nuca faramitata grosier

– 400 g gem de coacaze (gem de caise, magiun de prune)

Mod de preparare:

Poate pare greu de preparat aceasta prajitura dar….nu este asa. Putina vointa si putin timp liber si gata, se prepara.

Miezul de nuca se pune intr-o punga si se faramiteaza cu ajutorul unui facalet.

Intr-un vas, se mixeaza galbenusurile de ou cu zaharul si zaharul vanilat pana se ingroasa si devin cremoase. Eu le-am amestecat cu o lingura de lemn.

In alt vas, se pun 200 g unt taiat cubulete peste care se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu mana. Rezulta un aluat care pare nelucrat, sfaramicios.

Peste acest aluat se adauga galbenusurile mixate cu zaharul si se framanta cu mana pana se omogenizeaza compozitia.

Intr-o tava de 36/38 cm, se pune hartie de copt peste care se intinde aluatul cu ajutorul palmelor si se niveleaza cu un pahar sau un borcan. Eu am taiat hartia de copt dupa dimensiunea tavii si am intins aluatul pe hartie cu ajutorul unui facalet. Apoi am transferat hartia de copt cu aluat in tava. Se coace foaia la 180 grade Celsius, timp de 10 minute.

Cat timp se coace foaia, pregatim bezeaua. Intr-un bol, punem albusurile de ou si le mixam impreuna cu un praf de sare. Cand albusurile au devenit spuma, se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza putin. Se adauga amidonul si se amesteca la viteza mica.

Scoatem foaia din cuptor, o lasam sa se racoreasca 1 minut apoi punem peste ea gemul de coacaze. Eu am avut dulceata de coacaze. Nu recomand dulceata, folositi gem. Puteti folosi magiun de prune sau gem de caise. Important este sa folositi un gem acrisor.

Peste gem intindeti bezeaua si presarati nuca faramitata. Introduceti tava la cuptor pentru 30-35 minute.

Intre timp pregatim crema. Mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat intr-o cratita. Adaugam esenta de vanilie si amidonul, amestecam apoi adaugam putin cate putin laptele si omogenizam. Punem cratita pe foc mic si amestecam cu un tel pana se ingroasa compozitia. Luam cratita de pe foc si lasam sa se racoareasca putin. Cat este inca calda compozitia, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca bine.

Scoatem tava cu blatul din cuptor si lasam putin sa se racoreasca. Tragem blatul pe o tava (se prinde de o margine a hartiei de copt si se trage pe tava). Blatul se taie in doua jumatati.

Se pune crema pe o jumatate de blat si se niveleaza. Peste crema punem cealalta jumatate de blat.

Prajitura se poate taia dupa 4-5 ore. Eu am facut-o seara asa ca am taiat-o a doua zi dimineata. Este foarte gustoasa!

Pofta buna!

 

(Citit de 393 ori, de 4 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *