Sarmale cu ciuperci
Ingrediente:
– 1-2 capatani de varza murata (in functie de calitatea frunzei si de marimea verzei)
– 1 Kg ciuperci Pleurotus (merge orice tip de ciuperci)
– 500 g orez
– 1 radacina telina mica
– 4-5 cepe mari
– 2 morcovi mari
– 2 linguri bulion
– 100 ml ulei
– 200 ml suc de rosii
– 2 ardei grasi rosii (facultativ)
– 1 legatura marar
– sare si piper dupa gust
– 1 lingura cu cimbru uscat
– 1 ceasca de cafea mai mare, cu faina de porumb (facultativ)
– 1-2 frunze dafin
Mod de preparare:
Fiica mea a stat pana la varsta de 3 ani la tara, la bunici. Soacra mea prepara des sarmale cu crupe. Le fierbea la cuptor. Erau delicioase! Acum cand trimit pachet fiicei si o intreb ce doreste sa-i pregatesc, imi spune….sarmale cu crupe. Reteta pe care v-o prezint, nu este cu crupe dar i-am adaugat un pumn cu faina de malai. Sunt gustoase „rau de tot”!
Se desprind frunzele de varza de pe capatana si se pun in apa rece. Se lasa 5-6 ore la desarat.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun la calit ceapa taiata marunt, morcovul si telina rase pe razatoare. Se reduce focul si se calesc 5-6 minute. Eu am dat ceapa, morcovul si telina la robot. Se adauga apoi ardeii grasi taiati marunt si ciupercile curatate de impuritati, spalate si scurse, taiate marunt. Eu am tocat si ciupercile la robot. Se amesteca bine si se caleste amestecul inca 3-4 minute.
Se trage tigaia de pe foc si cand compozitia s-a mai racorit se adauga orezul spalat si scurs. Se amesteca.
Asezonam cu sare si piper, adaugam mararul taiat marunt, cimbru, bulionul si faina de malai. Amestecam pana la omogenizare.
Se aseaza o foaie de varza pe palma intinsa sau pe masa, se pune o lingura de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea verzei, astfel incat ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei. Apoi cu degetele se introduce si capatul care a ramas liber. Frunzele ramase se taie pe langa nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se taie fideluta. Intr-o oala de 4-5 l se pune o ramura de cimbru,1-2 foi de dafin, cateva boabe de piper si un strat de varza taiata fideluta. Apoi se aseaza in randuri suprapuse sarmalele. Deasupra se toarna sucul de rosii si apa calda cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete. Se pune capacul si se fierb sarmalele, la foc mic. Durata de fierbere a sarmalelor variaza in functie de calitatea verzei. Eu le-am fiert 2 ore si am mai adaugat apa fierbinte atunci cand a fost nevoie. Sarmalele sunt fierte atunci cand varza poate fi taiata usor cu furculita.
Pofta buna!
Lasă un răspuns