Sarmale in foi de varza cu crupe (pasat)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ingrediente :
– 1 kg carne de porc (poate fi si amestec vita + porc )
– 1 capatana mare de varza murata
– 200 g orez
– 400 g crupe (uruiala, pasat), cantarite inainte de spalare
– 500 g ceapa
– verdeata (patrunjel, marar)
– sare, piper
– 2 linguri bulion
– 1 ramura de cimbru
– 1-2 foi de dafin
– 300 g costita afumata
– 100 ml ulei
– 1 morcov mare
Mod de preparare :
Varza, dacă este prea acră şi sărată, se pune pentru câteva ore în apă rece, la desarat. Apoi se ia frunză cu frunză şi se taie după mărimea dorită. De la fiecare frunză, tăiaţi cotoarele, adică, capetele tari ale frunzei. Pentru sarmale este buna numai varza cu frunzele subtiri.

Daca folositi varza proaspata, dupa ce scoateti cotorul verzei o puneti in apa clocotita cu sare (puteti folosi bors in loc de apa ). O tineti timp de 5-8 minute.

Eu am folosit si varza proaspata si varza murata.
Ceapa taiata marunt impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica se caleste 3-4 minute in ulei.

Orezul bine spalat se „umfla” putin in apa cat sa-l cuprinda. Se tine pe foc 5-10 minute. Se scurge apa si se da deoparte la racit.

Carnea se trece prin masina de tocat.

Crupe sau pasat i se spune porumbului maruntit, pisat sau macinat mai mare. Bunica mea facea sarmalele inlocuind orezul cu crupe. Si drept sa va spun aveau un gust mai bun. Aceste crupe se spala ( in mai multe ape ) si se curata ce se aduna la suprafata apei, pana apa ramane limpede si crupele fara coji (hoaspa ).

Intr-un vas se pune carnea tocata, orezul, ceapa cu morcovul (si uleiul in care au fost undite), crupele, bulionul, sare si piper dupa gust si se amesteca bine. Se adauga apoi verdeata taiata marunt.

Se aseaza o foaie de varza pe palma intinsa sau pe masa, se pune o lingura de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea verzei, astfel incat ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei. Apoi cu degetele se introduce si capatul care a ramas liber. Frunzele ramase se taie pe langa nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se taie fideluta. Intr-o oala de 4-5 l se pune o ramura de cimbru,1-2 foi de dafin, cateva boabe de piper si un strat de varza taiata fideluta. Apoi se aseaza in randuri suprapuse sarmalele. Mie mi-a ramas putina compozitie, asa ca am umplut si un ardei gras rosu pe care l-am asezat in mijloc. Printre randurile de sarmale se aseaza costita afumata taiata felii. Eu am avut costita afumata de parintii mei la tara. Deasupra se acopera sarmalele cu frunze de varza sau cu varza taiata fideluta.

Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda si se introduce la cuptorul incalzit in prealabil, la 180 de grade, pentru 2 ore. Se verifica din cand in cand daca a scazut apa. Daca considerati ca mai trebuie fierte si apa a scazut, mai adaugati apa clococotita.

Se servesc calde impreuna cu ardei iute, smantana si mamaliga.

 

(Citit de 213 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *