Savarine
Ingrediente:
– 2 oua
– 250 g faina alba
– 150 ml lapte
– 25 ml ulei
– 5 g drojdie uscata
– 1/2 lingura zahar
– un praf de sare
– coaja rasa de la 1/2 lamaie
Pentru sirop:
– 400 ml apa
– 200 g zahar
– 1 fiola esenta rom
Pentru umplut:
– 300 g smantana
– 3 linguri zahar pudra
Pentru decor:
– 2-3 linguri gem sau dulceata acrisoara
Pentru uns formele:
– 25 g unt topit
Mod de preparare:
Am o prietena la serviciu care face foarte des savarine. Este o prajitura pe care o mancam cu placere in copilarie si imi place la fel de tare si acum. Asa ca…m-am hotarat sa incerc si eu reteta. Nu este greu de realizat.
Intr-un bol, se pune laptele, drojdia uscata si zaharul. Se amesteca si se lasa la odihna 5-10 minute.
Intr-un alt vas, se amesteca faina cu sarea.
Peste faina se pun ouale, coaja rasa de lamaie, uleiul si amestecul de drojdie cu lapte. Se amesteca cu o spatula sau cu o lingura.
Vasul cu aluat se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut, la loc caldut, pentru 30 minute.
Cat timp creste aluatul se prepara siropul. Intr-un vas, se pune zaharul si apa si se fierbe 7-8 minute din momentul cand da in clocot. Se opreste focul si se toarna peste sirop esenta de rom. Se lasa siropul la racit.
Formele pentru savarine se ung cu o pensula, cu unt topit.
Cand aluatul si-a dublat volumul se pune in forme. Aluatul fiind lipicios, il veti pune in forme cu ajutorul a doua linguri. Umpleti formele cu aluat doar pe trei sferturi. Se lasa la crescut 20 minute.
Introduceti tava cu forme in cuptorul incazit in prealabil si coaceti timp de 25-30 minute, la 180 grade Celsius. Eu le-am tinut 25 minute in cuptor pentru ca formele mele sunt mici. Daca aveti forme mai mari, le veti coace 30-35 minute. Urmariti sa fie rumenite frumos si coapte in interior.
Scoateti savarinele din forme si la fiecare taiati un capacel. Taiati doar trei sferturi capacelul.
Treceti fiecare savarina prin sirop. Recomand a se tine mai mult timp in sirop, pentru a se insiropa bine.
Dupa ce ati insiropat toate savarinele, ungeti capacelul cu gem acrisor. Eu am mixat 3 linguri de dulceata de visine cu blenderul manual. Am introdus savarinele in frigider pana am pregatit frisca.
Mixati smantana cateva minute, pana se ingroasa. Adaugati zaharul pudra si mai mixati 2-3 minute. Umpleti cu frisca savarinele. Puteti sa le umpleti pur si simplu cu o lingurita sau puteti folosi un pos.
Puteti consuma savarinele dupa ce au fost tinute la frigider 2-3 ore. Sunt super gustoase.
Pofta buna!
Lasă un răspuns