Somon cu sos gorgonzola
Ingrediente:
– 4 bucati file de somon (500 g total)
– 140 g branza gorgonzola
– 1 catel usturoi
– 1/2 ceapa
– 250 ml smantana
– 30 g unt
– 2 linguri ulei de masline
– 50 ml vin alb sec sau demisec
– 3 linguri sos soia
– 3 linguri zeama de lamaie
– piper alb
– 1/2 lingurita sare
Mod de preparare:
M-am trezit cu 2 bucati de somon in cos. Bineinteles ca eu le-am pus. Dar stiti de ce? Pentru ca m-am dus flamanda la cumparaturi. Nu le aveam pe lista. Cand am ajuns acasa, m-am gandit ce-o sa fac cu ele. M-am uitat repede prin frigider ce mai am si asa am ajuns la aceasta reteta. Este o reteta usoara, nu trebuie multe cunostinte intr-ale bucatariei.
In primul rand am curatat de solzi bucatile de peste. Intr-un vas am pus un catel se usturoi trecut prin presa, 3 linguri sos soia, 3 linguri zeama de lamaie si jumatate de lingurita sare.
Am taiat bucatile de somon in 4 si le-am pus in aceasta marinada. Am plimbat bucatile de somon prin marinada si apoi le-am dat la frigider pentru 30 de minute.
Cand le-am scos de la frigider, le-am pus la scurs intr-o strecuratoare apoi le-am aranjat pe un prosop de hartie.
Intr- o tigaie incinsa se pune o lingura de ulei. Se pun cele 4 bucati de somon la prajit. Mai intai cu pielea in jos, sa adere la uleiul din tigaie apoi se intorc pe partea cealalta. Se prajesc aproximativ 3 minute pe fiecare parte.
Pestele facut se scoate din tigaie si pastreaza la cald, acoperit.
In aceasi tigaie in care s-a prajit pestele, se pune o lingura de ulei si untul.
Se adauga ceapa fin taiata si se caleste. Eu am pus si 2 codite de ceapa verde taiate marunt.
Se stinge cu vin alb si se da in clocot. Se amesteca, insistand pe fundul tigaii pentru a desprinde resturile de peste fript. Se adauga smantana si se aduce la fierbere.
Se adauga in sos branza gorgonzola taiata in bucati mici.
Se fierbe sosul, amestecand continuu pana cand branza se topeste. Se adauga piper alb dupa gust. Gustati de sare dar branza fiind sarata nu cred ca mai necesita sosul sare.
Este o reteta usor de preparat si foarte gustoasa!
Pofta buna!
Lasă un răspuns