Supa crema de rosii cu midii

Ingrediente:

– 1 kg midii proaspete

– 1 ardei iute

– 1  ceapa

– 8 catei usturoi

– sare si piper dupa gust

– frunze de busuioc

– 4 linguri ulei de masline

– 2 linguri pasta de ardei capia (optional)

– 1 kg rosii

– 1 praz sau 1 ceapa

– 200 ml vin alb

– 1 lingura zahar

– 200 ml apa fierbinte

Mod de preparare:

Nu imi plac in mod deosebit fructele de mare dar…gust cand am ocazia. Avand in vedere ca sotul meu este „innebunit” dupa fructele de mare, din cand in cand gatesc si asa ceva, mai ales in ultimul timp.

Ieri am fost la tara. Soacra mea mi-a dat cateva rosii proaspete. Toamna este lunga anul acesta, asa ca se mai gasesc rosii prin gradini. Chiar si eu mai am in gradinita mea cateva rosii. Cand vad ca sunt in parg, le adun si le pun pe blatul geamului. Se coc in 2-3 zile.

Aceasta reteta este simpla, nu depuneti efort. Va ia mult timp curatatul midiilor.

Recomand sa incepeti reteta prin curatarea midiilor. Eu am cumparat midii proaspete, romanesti , de la Carrefour. Ele au un fel de matase atasata de cochilie care se elimina usor, tragand de fire in sensul de deschidere al scoicii.

 

Le frecam cu o perie sau mai bine cu spalatorul de sarma sub jet de apa.

Midiile care sunt deschise se arunca. Ele se mai inchid la atingerea cu mana.

Rosiile spalate se taie in sferturi si se pun intr-o tava. Peste ele se adauga un praz taiat felii sau o ceapa, 4 catei de usturoi, o lingura de sare grunjoasa, cateva frunze de busuioc si 2 linguri de ulei. Se introduce tava in cuptorul incalzit in prelabil, la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute. Dupa 30 de minute, se adauga 200 ml apa si se mai lasa tava in cuptor 20 de minute.

 

Cat timp se coc rosiile ne ocupam de midii.

Intr-o cratita se pun 2 linguri cu ulei de masline, o ceapa tocata marunt, 4 catei de usturoi taiati in felii si adeiul rosu iute taiat marunt (fara seminte). Dupa 10-15 minute se adauga vinul si 1/2 lingurita cu sare.

Cand vinul incepe sa fiarba adaugam midiile si 1/2 legatura de patrunjel. Amestecam bine de tot, punem un capac pe cratita si lasam midiile sa se gateasca la foc iute timp de 3-4 minute.

Se opreste focul si se scot midiile cu o paleta intr-un castron. Se scoate carnea din scoicile deschise. Cele care nu s-au deschis se arunca.

Rosiile coapte in cuptor se pun intr-un vas (oala) mic dar adanc, se adauga 1 lingurita cu zahar si se paseaza cu un blender manual vertical. In functie de consistenta dorita se mai poate adauga supa de legume sau apa fierbinte. Eu am mai pus si 2 linguri de pasta de ardei capia .Se poate si fara pasta de ardei daca nu aveti.

Puneti 4-5 felii de ciabatta sau baghetă stropite cu ulei de masline pe gratar. Le frecati apoi cu un catel de usturoi. Si pentru ca veni vorba de painea prajita cu usturoi, vreau sa va spun ca atunci cand eram copila, tatal meu imi povestea ca pe timpul razboiului, cand era si el copil, atunci cand prindea o bucata de paine, o punea pe plita si o freca cu usturoi. Pentru el si multi altii, la vremea aceea, painea prajita frecata cu usturoi era un mod de supravietuire. Si….era simpla, fara supa sau alt fel de mancare. Trebuie sa apreciem ce avem in zilele de astazi….

Pofta buna!

(Citit de 98 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.