Varza calita cu afumatura

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Varza calita cu afumatura

Ingrediente:

– 1 varza mare (aproximativ 2 kg)

– 1 ceapa

– 1 morcov

– 5 linguri ulei

– 400-500 g afumatura (kaizer, piept de porc, carnati, costita)

– 1/2 lingurita piper proaspat macinat

– 2 lingurite sare

– 1-2 frunze dafin

– 1 lingurita cimbru uscat sau cateva crengute verzi

– 1 rosie

– 2 linguri bulion de rosii

– 1 legatura marar

Mod de preparare:

Daca in copilarie mancam ciorba si alte mancaruri gatite doar cu cearta din partea tatalui si cu lacrimi din partea mea, astazi am ajuns sa o caut. Varza calita era una din mancarurile pe care nu le puteam suporta. Astazi este preferata familiei. Aceasta mancare se poate pregati de post sau cu carne. Poate fi carne de porc, de rata, gasca, pui…Insa noua ne place mult cu afumatura.

Varza se curata de impuritati si frunzele vestejite (daca este cazul) si se taie fideluta. Se poate folosi si robotul sau o dati pe razatoare. Se presara o lingurita de sare pe ea si se framanta bine.

Intr-o cratita, se incinge 3 linguri de ulei si se pune la undit ceapa taiata pestisor impreuna cu morcovul taiat rondele sau dat pe razatoare. Tot acum, puteti adauga si un ardei gras taiat fideluta sau mai marunt. Eu nu am pus pentru ca nu am avut. Cand legumele sunt calite, se adauga varza si apa cat sa o cuprinda.

Varza calita cu afumatura

Dupa 25 minute de cand varza a dat in clocot, am adaugat costita afumata, taiata in felii si undita in 2 linguri de ulei. Costita afumata o puteti undi de la inceput impreuna cu ceapa si morcovul insa eu o pun putin mai tarziu in mancare pentru ca, consider ca ea este deja preparata si nu-i trebuie foarte mult timp pentru gatire.

Varza calita cu afumatura

Amestecam in varza si adaugam acum foile de dafin si cimbrul.

Varza calita cu afumatura

Dupa alte 25 de minute adaugam in varza rosia taiata felii sau cuburi. Tot acum se pune in mancare bulionul de rosii amestecat cu putina zeama din varza.

Varza calita cu afumatura

Varza calita cu afumatura

Varza calita cu afumatura

Din acest moment se mai fierbe varza 20-25 minute, se da gust de sare si piper si se opreste focul. Deasupra se presara marar verde taiat marunt.

Varza calita cu afumatura

Nu uitam sa pregatim si o mamaliga cu care se impaca bine varza calita.

Varza calita cu afumatura

Servim varza calita cu mamaliga si ardei iuti. Se poate adauga si 1-2 linguri cu smantana. Ce bunatate!!!

Varza calita cu afumatura

Pofta buna!

 

 

 

(Citit de 143 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *