Vinete la cuptor cu mozzarella
Ingrediente:
– 2 vinete
– 3 catei de usturoi
– 1 ceapa medie
– 3 linguri bulion de rosii
– 240 g rosii cherry (cu aproximatie)
– 8 linguri ulei de masline
– 25 g parmezan ras
– 100 g mozzarella
– sare si piper dupa gust
– frunze de busuioc proaspete
Mod de preparare:
Am colindat lumea „in lung si-n lat”, dar foarte putin am vizitat tarile europene. Toamna trecuta am fost la Milano si am vizitat si imprejurimile orasului. Mi-a placut mult Milano, dar incantata am fost de „Lacul Como”. Acolo mi-ar placea sa traiesc, fara alte cuvinte. Nu ratati o excursie acolo. Printre multe preparate traditionale pe care le-am servit, am mancat si niste vinete la cuptor cu mozzarella. Am intrebat ospatarul ce ingrediente contine reteta si din cate am inteles….am incercat sa reproduc reteta. Sunt sigura ca nu este reteta originala (pentru ca nu am inteles toate ingredientele), dar ce a iesit la mine in cuptor….a fost comestibila si foarte gustoasa. Ca intotdeauna, cand ma apuc de o reteta imi lipseste ceva. Locuiesc departe de oras asa ca, mai mereu, inlocuiesc ingredientele cu ce am prin frigider. De data aceasta am inlocuit parmezanul cu niste branza rasa pentru paste. Vreau sa va spun ca gustul final a fost super ok.
Vinetele se spala, se sterg cu un prosop de hartie si se taie in doua jumatati. Se cresteaza suprafata vinetei cu un cutit, se condimenteaza cu sare si piper, se pune cate o lingura de ulei de masline pe fiecare jumatate de vanata. Vinetele astfel taiate si condimentate se aranjeaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, pentru 30- 35 minute.
Cat stau vinetele la cuptor, intr-o tigaie se caleste in ulei de masline ceapa si usturoiul taiat marunt pentru 4-5 minute, la foc mic spre mediu. Se adauga rosiile cherry taiate in sfeturi, bulionul, sare si piper dupa gust si se amesteca in compozitie. Dupa aproximativ 8 minte, se adauga si parmezanul (in cazul meu branza rasa pentru paste), se amesteca si se mai dau cateva clocote, adica vreo 2 minute. Se trage cratita de pe foc si se presara cateva frunze de busuioc tocate marunt.
Se scoate tava cu vinete din cuptor si se repartizeaza compozitia de ceapa, usturoi, rosii, bulion peste toate jumatatile de vinete. Se presara parmezan pe fiecare vanata si se mai introduce in cuptor pentru 6-10 minute.
Scoatem tava din cuptor si adaugam pe fiecare vanata cate 3-4 bilute de mozzarella. Introducem tava in cuptor si peste 5 minute preparatul este gata. Aranjam vinetele pe un platou si presaram cateva frunze de busuioc proaspete, taiate marunt.
Am sunat clopotelul sa anunt ca este gata masa.
Pentru cine doreste sa tina post, exclude din reteta parmezanul si mozzarella. Este un preparat delicios si sanatos.
Pofta buna!
Lasă un răspuns