Zacusca cu fasole

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Zacusca cu fasoleIngrediente :

– 1 kg fasole alba fiarta

– 3 morcovi mari (500 g)

– 1,2 kg ardei capia sau gogosari copti, curatati de cotoare si seminte

– 1kg ceapa

– 500 ml ulei

– 5 linguri cu varf pasta de tomate

– 3 frunze dafin

– 4-5 catei de usturoi mari

– sare si piper dupa gust

Mod de preparare :

Este prima data cand prepar zacusca cu fasole. De obicei fac zacusca respectand anumite retete dar uneori o mai fac si dupa gustul meu. Adica scad sau adaug cate putin la cantitati in functie de ce leguma vreau sa predomine si care imi place. La aceasta zacusca am cantarit legumele dupa ce au fost coapte si curatate sau dupa caz, fierte.

Am pus boabele de fasole la inmuiat cu o seara inainte de preparare. A doua zi i-am schimbat apa si am pus-o la fiert cu un praf de sare. Am schimbat apa o singura data si am inlocuit-o cu apa fierbinte. In acelasi timp, intr-o alta cratita am pus la fiert morcovul curatat si spalat. Ardeii capia i-am avut gata copti (i-am copt cu cateva zile inainte, usurandu-mi astfel munca).

Asa ca, am curatat si spalat ceapa si am dat-o prin masina de tocat carne. Puteti foarte bine sa o tocati manual, la cutit. Nu veti gresi cu nimic.

Zacusca cu fasoleLa fel am procedat si cu morcovul fiert si racit, fasolea fiarta si racita, ardeiul capia gata copt si curatat de cotoare si seminte.

Zacusca cu fasoleZacusca cu fasoleZacusca cu fasoleZacusca cu fasoleAm pus ceapa la calit in ulei. Am folosit un ceaun de tuci.

Zacusca cu fasoleCand ceapa se inmoaie si devine sticloasa se adauga si morcovul. Se amesteca cu o lingura de lemn.

Zacusca cu fasoleDupa cateva minute, aproximativ 5-6 minute, se adauga si ardeii capia.

Zacusca cu fasoleAmestecam in compozitie si adaugam si frunzele de dafin.

Zacusca cu fasoleDupa alte 5-6 minute adaugam fasolea fiarta. Aduc aminte ca fasolea am cantarit-o dupa ce a fost fiarta (1 kg). Se poate pune si mai multa insa eu am considerat ca asta ar fi cantitatea care mi-ar placea sa o vad in zacusca.

Zacusca cu fasoleAmestecam in compozitie. Dupa 5-6 minute adaugam pasta de tomate.

Zacusca de fasole

Zacusca cu fasoleFocul trebuie sa fie potrivit. Eu chiar daca folosesc la zacusca ceaun de tuci, pentru a fi sigura ca nu se  arde zacusca, pun intre foc si ceaun o tabla, pe care coc de obicei legumele.

Zacusca trebuie pazita. Nu-mi permit sa ies din bucatarie in timp ce o prepar. Se amesteca din cand in cand in ea.

Cand aproape este fiarta (incepe sa se ridice uleiul la suprafata) se da gust de sare si piper. Se adauga si usturoiul pisat. Se amesteca.

Zacusca de fasoleZacusca de fasoleZacusca de fasoleSe mai tine pe foc cateva minute.

Zacusca de fasoleSe pune zacusca cat este inca fierbinte in borcane care au fost spalate si sterilizate in cuptor, se infileteaza capacul si apoi se aranjeaza intr-o oala in care a fost pus un prosop pe fundul ei (eu am pus prosoape si printre borcane). Se toarna apa calda pana aproape de gatul borcanelor. Se tine pe foc mic spre potrivit, timp de 45-50 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca.

Zacusca de fasoleInchidem focul si lasam borcanele in apa pana cand aceasta se raceste. Etichetam borcanele si le punem intr-un loc racoros. Nu ne ramane decat sa asteptam iarna si sa savuram aceasta zacusca delicioasa.

Zacusca de fasoleZacusca de fasolePofta buna !

 

 

 

 

 

(Citit de 198 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *