Alivanca dulce cu visine
Ingrediente:
– 100 g unt
– 5 oua
– 1 l lapte
– 1 lingurita sare
– 250 ml smantana
– 15 ml esenta rom
– 500 g branza de vaci
– 50 g faina grau
– 8 g zahar vanilat
– 300 g malai
– 200 g zahar
– 30-40 visine fara samburi
Mod de preparare:
Aceasta prajitura face parte din categoria preparatelor dulci din malai. Sunt aceleasi ingrediente ca la alivanca, mai putin branza sarata. Se adauga in plus la ingrediente, zaharul si aromele.
Intr-un ceaun de aproximativ 3 l, se pun laptele, untul, sarea si se lasa sa fiarba.
Cand da primul clocot, se adauga malaiul in „ploaie”, batand mereu cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Dupa 5-6 minute, se ingroasa si ceaunul se ia de pe foc. Cand este aproape rece, se adauga branza de vaci maruntita bine cu dosul furculitei, smantana, galbenusurile si faina. Se amesteca bine.
Adaugam apoi albusurile de ou batute spuma cu zaharul, esenta de rom si zaharul vanilat. Amestecam usor cu telul, prin rasturnare.
Compozitia se desarta intr-o tava (24/33 cm) unsa cu unt si tapetata cu faina (eu am folosit hartie de copt). Deasupra se aranjeaza la distante aproximativ egale, visine, bineinteles fara samburi. Se coace la 180 grade, timp de 40-50 minute, pana se rumeneste frumos. Nu creste foarte mult dar este frageda si gustoasa.
Se serveste calda sau rece. Eu am servit-o rece, pudrata cu zahar vanilat.
Pofta buna!
Lasă un răspuns