Arancini

Ingrediente:

– 150 g orez pentru risotto

– 60 g parmezan razuit

– 150 g cascaval, mozzarella, gorgonzola

– 2 linguri ulei de masline

– 1 ceapa mica

– 2 catei usturoi

– 100 ml vin alb sec

– 400 ml apa sau supa de pui

– sare si piper dupa gust

– 2 oua

– 40 g faina alba

– 7 linguri pesmet Panko

– ulei pentru gatit

Mod de preparare:

Arancini este o reteta traditionala din Italia.  Sunt bile de orez fiert, acoperite de pesmet si prajite in ulei. Acestea pot fi umplute cu carne tocata si sos de rosii, mozzarella, sunca, cascaval, mazare. Au o forma rotunda dar uneuri se modeleaza si intr-o forma conica. Reteta difera de la o regiune la alta.

Si eu am adaptat reteta dupa ce am gasit in frigider. Parmezanul era expirat si l-am inlocuit cu branza de capra. As fi dorit sa folosesc mozzarella la reteta dar nu aveam decat cascaval. Nici vin alb sec nu am avut, in schimb am folosit ce am gasit prin crama sotului, un vin alb demisec de la https://www.cotnari.ro/ . Daca ma iau dupa emisiunea „Chefi la cutite”, gustul conteaza.

Am tocat marunt ceapa si usturoiul si le-am calit in 2 linguri de ulei de masline.

Cand ceapa s-a inmuiat, am adaugat orezul si am amestecat pana cand a devenit lucios, aproximativ 2-3 minute.

Am adaugat vinul alb si am amestecat pana cand acesta s-a evaporat.

Cand orezul a absorbit vinul, am adaugat treptat, cate un polonic de supa si am amestecat constant. In total am adaugat 3 polonice de supa si toata operatiunea a durat 20 – 25 minute.

Cand orezul este fiert (orezul trebuie sa aiba o textura crocanta, sa fie al dente), se ia cratita de pe foc si se adauga parmezanul ras. De obicei respect retetele dar de asta data parmezanul meu era expirat asa ca ma folosit niste telemea de capra, putin uscata, pe care o aveam in frigider.

Am dat gust de sare si piper. Atentie la sare!

Am lasat compozitia in frigider pentru 2 ore. Racita, compozitia se va modela mai bine.

Cand compozitia este rece, modelam bilele. Luam putina compozitie in palma, o aplatizam, punem un cub de cascaval (mozzarella, gorgonzola…), adaugam peste cubul de cascaval inca putina compozitie si inchidem, formand o bila.

Punem bilele intr-un vas si pregatim trei farfurii cu: faina, ou batut, pesmet. Pentru acest preparat este bine de folosit un pesmet panko. Acest pesmet este facut doar din paine, fara coaja. Pesmetul este macinat mare, in fulgi aerati care dau preparatelor prajite o crusta crocanta, usoara. Daca nu aveti acest pesmet in bucataria voastra, puteti folosi oricare alt pesmet. Diferenta o veti observa doar folosind pesmeturi diferite.

Bilele de orez le-am tavalit prin faina, ou batut si pesmet.

Arancini astfel pregatiti se pot pastra la frigider si se prajesc in momentul servirii.

Intr-o cratita, se pune uleiul la incins ( intr-un start de 7 – 8 cm adancime). Se prajesc bilele de orez timp de 1-2 minute.

Cand au capatat o crusta brun aurie, se scot bilele de orez cu o paleta, pe un servetel de hartie absorbant.

Arancini se servesc cu o salata sau cu sosul preferat.

Mie imi place sa-i servesc pe un pat de maioneza sau sos remoulade. Decorati cu salata verde, codite de ceapa si usturoi verde, scalie de parmezan, ansoa sau cum va place.

Pofta buna!

 

 

 

 

(Citit de 130 ori, de 3 ori astăzi)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.