Blat de tort cu cacao

Ingrediente:

– 6 oua

– 150 g zahar tos

– 150 g faina alba

– 3 linguri cu varf cacao

– 16 g zahar vanilat

– 4 linguri ulei

– un praf de sare

Mod de preparare:

Este un blat de tort usor de realizat. Daca alta data bateam separat albusurile si galbenusurile, de asta data am batut ouale intregi, impreuna cu un praf de sare si zaharul. Am facut aceasta incercare si vreau sa va spun ca a iesit un blat pufos, frumos crescut.

Deci, intr-un bol punem ouale intregi (bineinteles sparte, fara coaja). Invatati-va sa spargeti oul si sa-l puneti mai intai intr-un alt vas (eu folosesc o cana de cafea) si daca este este ok (albusul este de culoare alba spre roz, transparent, fara a fi tulbure sau opac, iar galbenusul de culoare galben deschis spre rosiatic) atunci il puneti in vasul in care veti bate ouale. Adaugati un praf de sare, zaharul tos si zaharul vanilat si le bateti cu un mixer sau la robot pana isi dubleaza volumul iar compozitia este cremoasa.

Adaugati uleiul si-l incorporati usor, cu miscari largi, cu o spatula sau o lingura de lemn, de jos in sus, prin rasturnare. Aceasta miscare este recomandata pentru a nu pierde aerul din oua. Daca folositi praf de copt, banuiesc ca aceste miscari usoare de amestecare prin rasturnare nu isi mai au rostul.

Adaugati faina, treptat, cate 2-3 linguri si amestecati usor, cu aceleasi miscari de rasturnare.

La final adaugati cacaoa cernuta si amestecati…usor.

Compozitia rezultata o turnati intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 22 cm. Eu am tapetat cu hartie doar fundul unei tavi cu pereti detasabili. Am picurat cativa stropi de ulei pe hartia de copt.

Am introdus tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, pe ventilatie, pentru 30-40 minute. Dupa 30 minute puteti deschide usa cuptorului pentru a verifica blatul. Faceti proba scobitorii. Daca aceasta iese curata…inseamna ca este gata.

Dupa ce blatul s-a racorit, il puteti taia. Eu il tai in 3 foi. Folosesc un cutit zimtat. Se imparte blatul de tort, ochiometric, pe verticala, in 3 foi. Se taie usor, de jur imprejur, rotind mereu blatul, fara a intra in profunzime. Cand ajungeti cu cutitul in locul de unde ati inceput taierea, intrati cu el mai adanc, in blatul de tort. De obicei, un blat de tort se monteaza invers, adica fundul va fi capac iar partea bombata va fi la fund.

Spor la bucatarit!

 

(Citit de 5.137 ori, de 6 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.