Cartofi noi la ceaun
– 1 kg cartofi noi
– 1 capatana de usturoi verde
– sare si piper dupa gust
– 50-100 ml ulei pentru mujdei
– ulei pentru prajit
– 1 legatura cu marar
– 200 g kaizer (optional)
Mod de preparare :
Cartofii se curata prin periere sau prin razuire. Eu am ales cartofi noi de marime mica. Daca aveti cartofi mai mari ii taiati in sferturi. Punem cartofii curatati si spalati la fiert in apa cu o lingurita de sare.
Intre timp preparam mujdeiul. Punem intr-un vas ingust si inalt usturoiul, un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei. Cu ajutorul unui blender vertical blenduim ingredientele. Adaugam din cand in cand cate putin ulei. Daca nu aveti blender nu va faceti probleme. Bunicile noastre nu au avut aceste ustensile in bucatarie si s-au descurcat onorabil. Folositi o piulita sau un aparat pentru zdrobit usturoiul sau chiar o furculita. Si preparati mujdeiul manual.
Cand cartofii au fiert, se incearca cu o furculita sau cu varful unui cutit (intra usor in ei) se strecoara de apa si se lasa la racorit putin.Se pune un ceaun pe foc, se pune ulei (eu am pus aproximativ 300 ml dar se poate pune si mai putin) iar cand este incins se pun cartofii. Nu se prajesc foarte tare….deoarece au fost fierti ( 4-6 minute). Se intorc din cand in cand cu o paleta. Eu am adaugat peste ei si cateva felii de kaizer. Este optional.
Se scot pe un platou (farfurie), se condimenteaza cu sare si piper si se presara peste ei marar taiat marunt si mujdei de usturoi. Eu am facut si o mamaliga. Si am servit si un pahar de vin.
Lasă un răspuns