Ceafa de porc afumata
– 3 kg ceafa de porc
Pentru saramura:
La 1 l apa se pun:
– 60-70 g sare neiodata (sare pentru muraturi)
– 1 lingurita cimbru uscat
– 1 lingurita boabe de piper
– 2-3 catei usturoi zdrobiti
– 1 frunza dafin
Pentru fiert ceafa:
– zeama de varza (cantitatea variaza in functie de cantitatea carnii….3-6 l)
– cateva boabe de piper (10-14)
– 1 lingurita ienibahar macinat
– 1 lingurita coriandru macinat
– 2 frunze dafin
Pentru uns ceafa fiarta:
– 4 catei de usturoi zdrobiti
– 50 ml ulei
– 2 lingurite cimbru uscat
– 1-2 lingurite boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Acum 5 ani mi-am construit o afumatoare. In fiecare an m-am pregatit sa afum dar pana acum nu am apucat. Motivul este unul singur,in fiecare an, parintii si socrii mei afumau carne la sarbatori. Anul acesta m-am ambitionat, am achizitionat carnea de la prietenii care au avut animale in gospodarie si au taiat la sarbatori si am inceput sa caut retete pe internet, sa intreb pe cei cu experienta in afumat de la serviciu si in familie. Cred ca dupa atatea informatii culese din diferite parti……am multi neuroni arsi. Nu m-am uitat in oglinda dar sigur ceva fum a iesit. Pana la urma am facut asa cum „m-a taiat capul”. Vreau sa va spun ca nimeni nu s-a imbolnavit, preparatele au fost gustoase si chiar laudate ( acum, ce sa zic, prietenii mai si mint pentru a-ti face placere….).
Am avut ceafa, costita si muschiulet de porc. Ceafa si costita de porc am taiat-o in doua jumatati, pe lung. Muschiuletul de porc, fiind subtire nu l-am mai taiat (am avut muschiuletul ala subtire, pe care il cumparati din magazin sub denumirea de „muschi Montana”, nu muschi file).
Intr-o cratita incapatoare am pus apa, sare, boabe de piper, cimbru, dafin si usturoiul zdrobit. Am amestecat si am pus apoi carnea in saramura. Deasupra carnii am pus o farfurie (pentru a tine carnea scufundata in saramura) si am acoperit cu un capac. Am pus cratita cu carnea in saramura la rece. Dupa 2 zile am umblat la cratita, am intors putin carnea (nu cumva sa o doara salele de stat pe o parte. Am tinut carnea in saramura 4 zile. Eu sunt mereu cu graba dar puteti sa tineti carnea in saramura mai mult, 7-8 zile.
Dupa 4 zile am scos carnea din saramura. Ar fi putut fi pusa la afumat in aceasta stare (dupa ce statea putin la zvantat) dar eu am ales sa o fierb putin in moare acra de varza….zice ca are gust mai bun si este foarte adevarat. Am pus intr-o oala zeama de varza, am adaugat cateva boabe de piper, ienibahar, coriandru,1-2 frunze de dafin si carnea care a stat la saramura. Se fierbe carnea 25-30 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca moarea de varza.
Cat timp fierbe carnea am pregatit un mujdei de usturoi (usturoi pisat +ulei) in care am mai pus cimbru uscat si boia de ardei.
Scoatem carnea din moarea de varza, o lasam putin la odihna, cateva minute si apoi cat este inca calda o ungem cu amestecul de usturoi, ulei, cimbru si boia de ardei. Am pus carnea la zvantat (undeva la rece, agatata, o noapte).
Pentru ca la cateva zile, impart stirile din cartier, la gard cu vecina, am aflat ca tocmai afuma si ea ceva preparate. Si….iar nu am mai afumat acasa. Am o frica ca nu-mi va iesi preparatele. Asa ca am ales varianta „Afumat la vecina”. Am dus carnea si lemnele (de cires) la vecina si m-am dus dupa 5 ore sa iau preparatele. Asa da afumare, fara griji.
Am depozitat afumaturile la rece, la demisol (stau la casa), agatate pe o franghie. Vreau sa va spun ca in cateva zile (nu spun cate zile) au disparut toate de pe franghie. Ce sa insemne asta???? Ma gandesc ca au fost bune.
Pofta buna!!!
Lasă un răspuns