Ceafa de porc cu sos de hrean si smantana
– 4 felii groase ceafa de porc
– 1 ceapa mica
– 1/2 bucata morcov
– 1felie telina
– 1/2 radacina de patrunjel
– 1 lingurita sare
Pentru sos:
– 5-6 linguri cu varf de hrean ras
– 150 g smantana
– 150 g iaurt
– un praf de sare
– 2 linguri zeama de lamaie (optional)
Mod de preparare:
Eu nu-mi pot imagina viata fara o bucatica de carne…chiar daca uneori are si putina grasime. Daca mancam cumpatat si facem putin sport, nimic nu este gresit. Parintii si socrii mei, care au intre 80-84 ani, au mancat carne de porc toata viata. Numai ca sportul lor era prasitul in gradina, munca la camp si alte treburi pe langa casa. Nu stiau de taxiuri, practicau mersul pe jos. Asa ca, putem manca din toate dar cu conditia sa si consumam caloriile….undeva.
Parca m-am mai linistit acum dupa ce am scris aceste randuri….nu ma mai simt vinovata ca am mancat o bucata de carne.
Feliile de ceafa de porc se spala si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si cu o lingurita de sare. Se pune cratita pe foc mediu. Cand incepe sa clocoteasca si sa scoata spuma, se spumeaza. Se adauga cateva legume, ceapa, morcov, radacina de patrunjel, telina. Se acopera cratita cu un capac si se lasa pe foc pana carnea poate fi patrunsa usor cu o furculita.
Cat timp fierbe carnea, radem hreanul pe razatoarea mica si pregatim celelalte ingrediente.
Cantitatea de hrean nu este „batuta in cuie”. Puteti pune mai mult sau mai putin, dupa preferinta.
In bolul cu hreanul ras adaugam smantana si amestecam.
Adaugam apoi iaurtul si amestecam.
Adaugam sarea si zeama de lamaie….amestecam. Zeama de lamaie este facultativa. Eu am facut acest sos de foarte multe ori fara lamaie si a fost foarte gustos. Ramane la alegerea voastra.
Sosul trebuie sa fie consistent, putin gros. Gustati si mai adaugati ce va place, hrean sau smantana, pana capata consistenta dorita. Eu am reteta de la o prietena din zona Bucovinei unde acest sos este foarte condimentat, adica cu mult hrean si vreau sa va spun ca imi place mult.
Aranjati carnea fiarta pe un platou sau o farfurie si turnati peste ea sosul de hrean (puteti pune sosul si in bol, alaturi de carne). Acest sos se serveste cu carne rasol, carnati calzi sau reci, sunca. Eu l-am pus si pe felii de paine….pur si simplu.
Lasă un răspuns