Chec cu mac
Ingrediente:
Pentru un chec:
– 5 oua
– 250 g zahar
– 5 linguri cu ulei
– zeama de la o lamaie mare
– 100 g mac (jumatate de cana)
– 170 g faina (o cana)
– 5 g praf de copt
– 8 g zahar vanilat
– un praf sare
Mod de preparare:
Este un chec care se prepara rapid, fara pretentii dar foarte gustos. Reteta o am de la o colega de serviciu, o tanara de la care nu m-as fi asteptat sa stie sa foloseasca un cuptor. Zic asta pentru ca, in ziua de azi tineretul nu mai invata sa pregateasca mancare in bucataria proprie. Cei mai multi mananca in oras.
Faina se cerne si se amesteca cu praful de copt.
Mixam albusurile spuma, impreuna cu un praf de sare. Adaugam zaharul (in care am incorporat si zaharul vanilat) si mixam la viteza mare pana obtinem o bezea ferma, lucioasa.
Galbenusurile (peste care se presara un praf de sare) se freaca cu uleiul, adaugat treptat. Turnam peste compozitie zeama de lamaie, macul si amestecam cu o spatula sau cu o lingura de lemn.
Adaugam faina treptat, lingura cu lingura si amestecam. La un moment dat, compozitia se va ingrosa. Adaugam 3 linguri cu albus batut spuma, amestecam cu lingura de jos in sus, prin rasturnare apoi adaugam iar faina si la final tot albusul. Omogenizam compozitia si o turnam intr-o tava (11/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Eu am pus hartie de copt doar pe fundul tavii.
Introducem tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, pentru 15 minute. Dupa acest timp, reducem temperatura la 160 grade Celsius si-l mai coacem 35-40 de minute. Se face proba scobitorii. Scoatem checul din cuptor si-l mai lasam in tava 5 minute. Il rasturnam pe un blat de lucru sau pe un fund de lemn, ii dezlipim hartia de copt si-l lasam sa se racoreasca.
Cand este rece, il pudram cu zahar pudra, eventual cu aroma de vanilie.
Este pufos, aromat…
Pofta buna!
Lasă un răspuns