Ciorba de fasole cu bureti si afumatura
Ingrediente :
– 250 g fasole boabe
– 1 farfurie cu bureti (cantitatea depinde de preferinta dumneavoastra)
– 5-6 felii de ceafa afumata
– 1 ceapa
– piper, sare
– 100 ml ulei
– 2 morcovi
– 2 radacini patrunjel
– 1 radacina pastarnac
– 1/4 radacina telina
– 1 ardei gras rosu
– 2 rosii
– 300 ml bors (sau 2 linguri de bors Maggi)
– 2 linguri bulion
– frunze de patrunjel, leustean, telina
Mod de preparare :
Fasolea se curata de impuritati, apoi se pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul ei cu 4-5 cm si se lasa pana a doua zi, cand se spala cu apa rece. Se pune la fiert tot cu apa rece. Prima apa nu se arunca, asa cum ne-am obisnuit. Ceea ce ingreuneaza digestia este celuluza care formeaza invelisul bobului si care se digera mai greu. Insa daca fasolea este tinuta in apa peste noapte,celuloza se va inmuia si va fierbe mai bine. Digestia va fi mai usoara, cu siguranta. Cand se arunca apa se arunca si o parte din substantele hranitoare.
Fasolele se fierb la foc mijlociu. Intre timp se spala buretii si se taie marunt (sau mai mare….dupa preferinta). Eu am avut bureti congelati.
Dupa aproximativ 45 de minute se adauga in oala si morcovul, radacina de patrunjel, pastarnac, telina taiate cubulete mici. Tot acum se adauga si buretii.
Cand fasolea este fiarta bine, se pun ardeiul taiat marunt, rosiile taiate in felii de 2 cm. Eu am mai avut zarzavat sarat (numai bunataturi puse in el) si am pus 3-4 linguri.
Ceapa si ceafa afumata taiate marunt si se undesc in ulei. Se adauga in ciorba.
Se mai fierbe ciorba 30 de minute si se potriveste gustul cu sare si piper. Tot acum se adauga si cele 2 linguri de bulion dizolvate in putina apa. Daca ciorba este prea deasa se mai completeaza cu apa fierbinte…Se acreste cu borsul care a fost fiert separat in prealabil si se aromeaza cu frunze de patrunjel, telina si leustean, taiate marunt.
Ciorba se serveste calda sau chiar si rece impreuna cu o ceapa zdrobita cu pumnul. Merge bine si cu mamaliga rece.
Lasă un răspuns