Ciorba de legume cu afumatura
– 2 morcovi mari
– 1 ceapa
– 1 radacina de patrunjel mare
– 1 radacina de pastarnac
– 200 g mazare proaspata sau din conserva
– 250 g fasole verde proaspata sau din conserva
– 200 g telina
– 1-2 ardei grasi rosii
– 200 g varza
– 12 cartofi noi mai mici sau 5-6 cartofi vechi mari
– 100 ml ulei
– sare si piper dupa gust
– 250- 300 g afumatura (costita, muschi file, sunculita taraneasca…
– 1 legatura patrunjel
– 1 legatura leustean
– 350 ml bors de putina
– 400 rosii intregi in bulion
Mod de preparare :
Este o ciorba foarte gustoasa. Folosind o varietate de legume vom avea culoare si arome. Ceapa, radacinoasele, cartofii si ardeiul se vor taia in cubulete. Pot fi taiate chiar in bucati mai mari…dupa preferinta.
Eu am trisat putin. Stau la casa, undeva in afara orasului si nu am magazine prin apropiere. Asa ca atunci cand m-am uitat prin frigider, nu prea aveam toate ingredientele, ma refer la legume. Insa cand m-am uitat in congelator aveam o punga de legume congelate. Bucurie mare !
Asa ca am combinat legume congelate cu cele proaspete pe care le-am gasit in frigider sau pe la demisol.Sa trecem la treaba. Am pus putin ulei, cam 50-75 ml intr-o oala de 6 l si am pus-o pe foc. Cand uleiul s-a incins am pus legumele.
Amestecam prin legume 4-5 minute apoi adaugam varza.Amestecam.Dupa 3-4 minute adaugam apa fierbinte pana aproape de marginea de sus a oalei. Presaram si putina sare.
Dupa 15-20 de minute, se adauga cartofii.
Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga rosiile in bulion, taiate marunt.
Dupa 10-15 minute se adauga si afumatura taiata marunt sau in fasii.
Intre timp se fierbe borsul separat si se adauga apoi in oala. Se mai fierbe ciorba 5-10 minute. Se opreste focul si se presara patrunjel si leustean taiat marunt. Se pune capacul la oala. Se serveste simpla sau dreasa cu smantana si ardei iute.
Lasă un răspuns