Ciulama de bureti de roua
Ingrediente:
– 1 kg bureti de roua
– 450 g smantana dulce
– 3 linguri ulei
– 25 g unt
– 1 ceapa mare
– 1 ardei gras (rosu sau verde)
– verdeata (marar sau patrunjel)
– 3-4 catei usturoi
– sare si piper dupa gust
– 250 ml vin alb demisec
– 1-2 linguri faina alba (optional)
Mod de preparare:
Vreau sa va spun ca nu cunosc deloc buretii, nu stiu care sunt rai si care sunt buni. De obicei mi-i culege tatal meu. De asta data am cumparat buretii de la marginea padurii si m-am lasat in baza culegatorilor. Bineinteles, sotul meu nu a fost de acord, dar eu nu am avut urechi sa-l ascult. Nu i-am gatit in ziua cumpararii. I-am curatat, spalat, scurs, tras un clocot si i-am pus la congelator. Ieri le-a venit randul la gatit. Aseara cand a venit sotul de la serviciu, l-am servit cu mancarea de bureti. Dupa ce a mancat mai bine de jumatate din cantitatea din farfurie si-a adus aminte sa ma intrebe de unde ii am. Cand i-am spus ca sunt cei cumparati de la marginea padurii, a facut ochii mari si m-a intrebat daca a mai mancat cineva si la ce ora. M-am distrat bine si l-am linistit spunandu-i ca au mai mancat doua persoane, acum cateva ore. Eu m-am distrat, dar totusi sotul meu are dreptate. Daca nu cunoasteti buretii nu as recomanda sa-i cumparati fara cineva alaturi care stie sa faca diferenta intre cei buni si cei rai. Eu am riscat.
Buretii se curata, se spala bine in apa rece si se pun la scurs.
Intr-o tigaie in care am incins uleiul cu untul punem la calit pentru 4-5 minute ceapa si ardeiul gras taiate marunt.
Adaugam buretii taiati in felii si amestecam.
Peste ei turnam un pahar de vin, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic spre mijlociu.
Cand lichidul s-a evaporat, presaram sare si piper dupa gust, usturoiul taiat marunt si amestecam.
Imediat adaugam si smantana. Amestecam si mai lasam pe foc 2-3 minute. Eu am avut o smantana buna, groasa. Daca aveti o smantana mai lichida, puteti sa o amestecati cu 1-2 linguri faina de grau.
La final adaugam marar verde taiat marunt, amestecam, oprim focul si punem un capac pe cratita.
Am servit ciulamaua de bureti cu mamaliga. O bunatate de mancare!
Pofta buna!
Lasă un răspuns