Conopida murata cu sfecla rosie
Ingrediente:
– 2 kg conopida
– 400 g sfecla rosie
– 1-2 radacina hrean
– 4-5 catei usturoi
– bete de marar uscat
– frunze de telina
– seminte de mustar
– seminte de coriandru
– 2-3 linguri otet
Pentru saramura:
– 3 l apa
– 90 g sare neiodata pentru muraturi
Mod de preparare:
Conopida se curata de frunze si apoi se taie buchetelele de pe cotor. Aceste buchetele se pun in apa rece pentru 1/2 ora, timp in care vor iesi la suprafata eventuale gaze si insecte.
Se curata sfecla rosie si o taiem cubulete (3-5 cm). Se taie sfecla rosie in cuburi sau fasii, dimensiuni mici, astfel incat sa incapa printre buchetelele de conopida.
Se pune apa la fiert. Adaugam sarea. Folositi sare neiodata pentru muraturi. Sarea deshidrateaza legumele si permite dezvoltarea mucegaiurilor. Lasam apa sa fiarba 3-4 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca si apoi o luam de pe foc lasand-o la racorit 10 minute.
Punem borcanele (spalate si sterilizate in prealabil) pe o tava metalica si le umplem cu buchetele de conopida si cuburi de sfecla rosie. Printre cele doua ingrediente, punem frunze de telina, boabe de mustar si coriandru, usturoi felii. Deasupra punem fasii de hrean si bete de marar uscat.
Turnam in fiecare borcan saramura fiebinte.
Acoperim borcanele cu capace dar fara a le infileta. Le lasam asa 12-16 ore. Dupa acest timp, turnam in fiecare borcan cate o lingura de otet, infiletam capacele la borcane si le depozitam intr-un loc racoros.
Dupa 6 saptamani conopida este murata, numai buna de mancat.
Pofta buna!
Lasă un răspuns