Cornulete fragede cu magiun de prune si nuca
Ingrediente:
– 250 g untura sau unt 80 % grasime
– 100 g smantana
– 2 oua
– 150 g zahar pudra
– 1 lingurita cu otet
– 550-600 g faina
– 1/2 lingurita sare
– 400 g magiun de prune
– 100 g nuca macinata
– 1/2 lingurita esenta de migdale (optional)
Pentru decor:
– 150 g zahar pudra
Mod de preparare:
Pentru ca aveam niste nuca macinata ramasa de la o alta prajitura, initial am gandit ca voi face niste cornulete cu nuca inglobata in aluat. Apoi mi-am amintit de cornuletele mamei umplute cu magiun de prune si nuca. Cum am un raft plin de magiun de prune facut de mama si care nu prea se consuma la noi (nu ca nu ne-ar place dar mereu uitam de el), pe ultima suta de metri am hotarat sa prepar aceste cornulete. Sunt foarte fragede iar de gust…nici nu vreau sa-mi amintesc. Le-am dosit bine la demisol pentru a ramane cateva si pentru sarbatori.
Reteta este usoara, adica nu este complicata insa mai migalos este invartitul cornuletelor. Eu nu prea am rabdare la invartit dar pana la urma…au iesit niste cornulete cat de cat aspectuoase.
Cornuletele se pot face doar cu untura sau numai cu unt (grasime 80 %) sau combinat. Eu am pus 150 g untura si 100 g unt 65 % grasime. Au iesit perfecte. Am folosit pentru prepararea aluatului robotul dar se poate framanta aluatul si manual.
Am pus in vasul robotului untul, untura si zaharul pudra. Am mixat pana cand compozitia s-a omogenizat.
Am adaugat smantana, ouale si otetul. Am mixat 1-2 minute.
La final adaugam faina cernuta si amestecata cu sarea, treptat, mixand pana la incorporarea ei in aluat.
Cand aluatul se desprinde de pe carlig si de pe peretii vasului, este gata.
Aluatul se inveleste in folie de plastic si se tine in frigider cel putin o ora. Se poate tine si o noapte la frigider, fara probleme.
Cat sta aluatul la frigider, se pregateste umplutura. Se amesteca magiunul de prune cu nuca si 1/2 lingurita esenta de migdale (puteti sa puneti o alta aroma sau nu puneti deloc). Nuca macinata va absorbi din umiditate si nu va lasa magiunul sa curga din cornulete. Daca nu aveti magiun de prune puteti pune gem de caise. Cantitatea de nuca difera in functie de cat de apos este gemul.
Se scoate aluatul din frigider si se imparte in opt bucati. Fiecare bucata se intinde pe un blat de lucru presarat cu faina, intr-o foaie subtire. Se pune un castron, farfurie, cu diametrul de 19-20 cm deasupra si se decupeaza aluatul. Cu un cutit se taie mai intai in jumatate, apoi in sferturi si inca o data fiecare sfert in jumatate. Obtinem 8 triunghiuri.
Se pune cate o lingurita de umplutura pe un capat si se incepe rularea. Se ruleaza astfel incat sa trecem aluatul peste umplutura apoi indoim capetele, tragandu-le in fata. Zona de imbinare trebuie sa fie dedesubt.
Cornuletele se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dupa cum v-am povestit, nu am rabdare la rulat cornulete, asa ca ale mele nu prea sunt aratoase. Dar voi le puteti face „vedete”. Atunci cand le pudrati cu zahar…nu se mai vad imperfectiunile.
Am copt cornuletele, la 180 grade Celsius, timp de 15-17 minute. Imediat ce le scoateti din cuptor, cat sunt fierbinti, le treceti prin zahar pudra. Eu am folosit zahar pudra vanilat.
Eu le-am pus intr-o cutie de pantofi, tapetata cu servetele. Sper sa mai ajunga cateva si pentru sarbatori.
Sunt foarte fragede, pur si simplu se topesc in gura. Iar magiunul de prune fiind acrut le da un gust deosebit. Adica mai pe intelesul tuturor, se termina repede….se tin „sub cheie”!
Pofta buna!
Lasă un răspuns