Cozonac cu nuca
Pentru aluat :
– 1 kg faina alba
– 8 galbenusuri de ou
– 600 ml lapte
– 60 g drojdie proaspata
– 50 ml ulei
– 200 g unt
– 200 g zahar
– coaja rasa de la o lamaie si o portocala
– 20 ml esenta de rom
– 1 lingurita de sare
– 1 plic de zahar vanilat ( 8 g )
Pentru crema de nuca :
– 8 albusuri de ou
– 250 g zahar
– 300 g nuci macinate
– 10 ml esenta de rom
– 2-3 linguri de cacao
– un pumn de visine
Mod de preparare :
Faina se cerne prin sita.Se elimina impuritatile si in acelasi timp se aeriseste faina.
Intr-un vas de aproximativ 3 l, se pun 100 g faina cernuta, apoi se opareste cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca cu o lingura de lemn ( se va folosi o lingura folosita numai pentru aluaturi dulci…..pentru a nu se lua gustul de ceapa ) si se rasfira putin pentru a se racori aluatul mai repede. Aceasta oparire are ca scop mentinerea cozonacului proaspat cat mai mult timp.
Intr-o canita de cafea se freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar si cu o lingura de lapte. Aceasta „maia” se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca 15-20 de minute. In acest timp se freaca galbenusurile cu sare. Se adauga peste galbenusuri zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esenta de rom, uleiul si untul topit ( nu fierbinte ci doar caldut) si se amesteca bine cu lingura.
Dupa ce maiaua a crescut, se toarna compozitia cu galbenusuri peste ea. Se clateste castronul cu restul de lapte caldut si se desarta peste compozitie. Se amesteca.
Se adauga restul de 900 g faina. La inceput se amesteca cu o lingura de lemn, apoi se framanta cu mana. Framantarea se face cu pumnul strans si din cand in cand aluatul se aduce de la margine spre mijloc…..ca si cum s-ar impaturi. Astfel se incorporeaza aer care la copt se va dilata. La inceput aluatul este cleios dar dupa 20 de minute de framantat se desprinde de mana. Din acest moment aluatul nu se mai framanta ci doar se intoarce de la margine si se bate cu dosul mainii. Se ridica treptat din partile laterale ca sa formeze straturi de impaturire si sa se incorporeze untul mai bine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut 25- 30 de minute.In timp ce creste aluatul se pregateste crema de nuca. Se bat spuma cele 8 albusuri cu zaharul si cu esenta de rom. Se adauga apoi nucile macinate, cacaoa si se amesteca prin rasturnare.
Aluatul se imparte in doua parti. Se ia o bucata de aluat si se pune pe un blat de lucru presarat cu faina. I se da o forma dreptunghiulara si se intinde cu sucitorul. Se desarta peste foaie o jumatate din cantitatea de albus cu nuca. Se niveleaza si se presara deasupra visine ( eu am folosit visine puse cu zahar, scurse de sirop, dar puteti folosi visine proaspete…..depinde in ce anotimp preparati cozonacul).
Membrii familiei mele prefera cozonacul cu mai putina crema de nuca, asa ca, am pus mai putina.
Se ruleaza foaia si se pune in tava unsa cu ulei. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat.
Cozonacii se ung cu ou sau numai cu albus batut putin cu furculita. Se mai lasa la crescut 20-30 de minute. Se introduc apoi in cuptorul incalzit in prealabil, la foc mijlociu, pentru 50-60 de minute. Cuptorul nu se deschide 30 de minute. Dupa aceste 30 de minute focul se mai reduce pentru a nu se rumeni prea tare cozonacii. Cand sunt copti, se rastoarna pe un fund de lemn, se acopera cu un procop si se taie dupa ce s-au racit.
Lasă un răspuns