Crema de zahar ars cu zmeura
Ingrediente:
– 8 oua
– 200 g zahar
– 800 ml lapte rece
– 150 g zahar pentru caramel
– 8 g zahar vanilat
– 300 g zmeura
Mod de preparare:
Pentru ca aveam un castron cu zmeura in frigider si-l plimbam de vreo 2 zile de pe un raft pe altul, am hotarat sa-i gasesc un rost. Nu m-am gandit prea mult, prima idee care mi-a venit am si pus-o in aplicare. Am preparat o crema de zahar ars cu zmeura. Produsul final este delicios. Nu prea m-a multumit textura cremei dar daca membrii familiei au fost multumiti…si eu am fost multumita.
Se pun 150 g zahar tos intr-o cratita smaltuita de 2 l, cu diametrul de 23 cm. Cratita se pune pe foc mijlociu. Cand in cratita apare primul punct de zahar caramelizat, cu coada unei linguri de lemn se amesteca circular numai in acel punct sau in mai multe care apar, pana cand se trage treptat tot zaharul care se va carameliza in acelasi timp. Nu lasati nesupravegheat zaharul. Nu trebuie lasat zaharul sa se caramelizeze prea mult ( va avea gust amar). Cand zaharul capata culoarea maro deschis si se formeaza putina spuma la suprafata, cratita se ia de pe foc si tinand cu doua prosoape tortile, se invarteste in asa fel, incat sa se tapeteze pana la jumatatea ei cu zaharul ars care curge. Se lasa apoi sa se racoreasca.
Intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul tos si zaharul vanilat.
Se adauga laptele rece, treptat si se amesteca. Daca in reteta obisnuita a cremei de zahar ars, pe care o prepar eu, folosesc 1 l lapte, acum am scazut cantitatea de lapte la 800 ml pentru ca zmeura pe care o aveam eu in frigider a lasat si sirop. Daca folositi zmeura proaspat culeasa, cred ca ar fi nevoie de 900 ml lapte.
In cratita cu zahar ars (dupa ce s-a racit) puneti un strat de zmeura. Eu am cantarit zmeura pusa si avea 300 g. Tineti cont ca o aveam de 2 zile la frigider si a lasat sirop.
Peste zmeura am turnat compozitia de oua mixate cu zahar si lapte.
Cratita se pune intr-o tava cu apa.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil si se coace la 180 de grade timp de 60-70 de minute. Dupa aproximativ 40 de minute, temperatura se reduce la 160 de grade. Apa din tava nu trebuie sa fiarba in clocote (compozitia din cratita se va branzi). Cand apa din tava incepe sa fiarba, se adauga cate 1/2 pahar cu apa rece. Cand crema este gata, este inchegata la palpare, cratita se trage in usa cuptorului, se inclina putin si daca crema se desprinde de cratita pana la baza, cratita se scoate din cuptor. Dupa ce s-a racit se introduce pentru cateva ore la frigider. Cand se serveste, se trece cu cutitul pe marginea cremei, apoi deasupra cratitei se pune un platou cu marginea mai inalta si printr-o miscare rapida se rastoarna.
Crema se serveste rece. Este delicioasa!

Lasă un răspuns