Crema de zahar ars
– 8 oua mari
– 200 g zahar
– 1 l lapte
– 150 g zahar tos pentru caramel
– 8 g zahar vanilat
Mod de preparare :
Se pun 150 g zahar tos intr-o cratita smaltuita de 2 l. Cratita se pune pe foc mijlociu. Cand in cratita apare primul punct de zahar caramelizat, cu coada unei linguri de lemn se amesteca circular numai in acel punct sau in mai multe care apar, pana cand se trage treptat tot zaharul care se va carameliza in acelasi timp. Nu lasati nesupravegheat zaharul. Nu trebuie lasat zaharul sa se caramelizeze prea mult ( va avea gust amar). Cand zaharul capata culoarea maro deschis si se formeaza putina spuma la suprafata, cratita se ia de pe foc si tinand cu doua prosoape tortile, se invarteste in asa fel, incat sa se tapeteze pana la jumatatea ei cu zaharul ars care curge. Se lasa apoi sa se racoreasca.
Intr-un castron de 2 l se mixeaza ouale intregi cu zaharul (amestecat cu zaharul vanilat).
Se dilueaza apoi cu laptele rece, adaugat treptat. Se amesteca.
Compozitia se toarna in cratita tapetata cu zahar ars. Cratita se pune intr-o tava cu apa.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil si se coace la 180 de grade timp de 60-70 de minute. Dupa aproximativ 40 de minute, temperatura se reduce la 160 de grade. Apa din tava nu trebuie sa fiarba in clocote (compozitia din cratita se va branzi).Cand apa din tava incepe sa fiarba, se adauga cate 1/2 pahar cu apa rece. Cand crema este gata, este inchegata la palpare, cratita se trage in usa cuptorului, se inclina putin si daca crema se desprinde de cratita pana la baza, cratita se scoate din cuptor. Dupa ce s-a racit se introduce pentru cateva ore la frigider. Cand se serveste, se trece cu cutitul pe marginea cremei, apoi deasupra cratitei se pune un platou cu marginea mai inalta si printr-o miscare rapida se rastoarna.
Lasă un răspuns