Dulceata de pepene galben cu portocale
Ingrediente:
– 1,2 kg pepene galben (cantarit dupa curatare)
– 2 portocale mari (540 g cantarite dupa curatare)
– 1,5 kg zahar
– zeama de la doua lamai mari
– 300 ml apa
Mod de preparare:
Dulceata de pepene galben in combinatie cu portocala are o textura si o savoare deosebita. Se pregateste la fel ca orice alta dulceata.
Pepenele se curata de coaja si seminte si se taie cubulete. La fel procedam si cu portocalele, le curatam de coaja si partea alba si le taiem cubulete.
Cubuletele de pepene se pun intr-un vas si deasupra se toarna zeama de lamaie. Se amesteca si se lasa 30-60 minute pentru ca zeama de lamaie sa intre in fruct.
Zaharul impreuna cu apa se pun la fiert intr-o cratita cu fund dublu.
Fierbeti siropul 10-15 minute la foc iute apoi faceti „proba de fir”. Puneti o lingura din sirop pe o farfurie si probati cu degetele. Daca intre degetul mare si aratator se formeaza un fir de 1-2 cm, siropul este gata.
Adaugati peste sirop bucatile de pepene si portocale si fierbeti la foc iute 15 minute.
Adunati din cand in cand cu o lingura, spuma care se formeaza. Peretii vasului ii stergeti cu o pensula inmuiata in apa sau un burete umed pentru a evita caramelizarea zaharului .
Dupa 15 minute de fiert dulceata la foc iute, micsorati focul la mic spre mijlociu si mai fierbeti timp de 25-30 minute.
Puneti o lingurita de dulceata pe o farfuriuta pe care ati tinut-o in congelator. Dulceata se va raci repede si astfel veti putea observa consistenta ei. Daca nu este legata bine, o mai fierbeti putin, daca este prea legata, mai adaugati putina apa si o mai fierbeti cateva minute.
Dulceata se toarna fierbinte in borcane spalate si uscate in cuptor, se infileteaza capacele si se acopera borcanele cu un prosop. Cand s-au racit se muta in debara, beci, demisol….sau unde doriti sa le depozitati.
Puteti adauga in dulceata putina vanilie, anason, cardamon sau orice alta aroma dorita. Mai puteti adauga miez de nuca sau migdale. Este o dulceata aromata, colorata si plina de savoare.
Pofta buna!
Lasă un răspuns