Dulceata de zmeura
Ingrediente :
– 3 kg de zmeura
– 3 kg de zahar
– zeama de la 2 lamai
Mod de preparare :
Inainte de a incepe sa preparati dulceata, spalati borcanele si capacele cu apa si detergent, le clatiti sub jet de apa, apoi le puneti intr-o tava si le sterilizati in cuptor la 160 de grade timp de 15-20 de minute sau chiar mai mult.
Fructele (curatate de frunze, spalate si scurse de apa) se aseaza intr-o cratita de 5-6 l, in straturi, alternativ su zaharul. Adica un strat de fruncte unul de zahar si operatiunea se repeta. Se lasa 3-4 ore pentru a-si extrage zaharul zeama din fructe.
Se pune apoi cratita pe foc iute, se adauga zeama de lamaie si se fierbe.
Eu am pus intre foc si cratita o tabla (special creata pentru astfel de situatii), pentru a nu se arde dulceata.
Se va indeparta spuma formata cu ajutorul unei linguri iar peretii cratitei se vor sterge de aderentele de zahar cu o pensula inmuiata in apa rece (se evita astfel caramelizarea dulcetii si in acelasi timp schimbarea culorii).
Dupa aproximativ 30 de minute se scoate o lingura de dulceata, se lasa la racit si se verifica consistenta dulcetii. Cand este calda dulceata este mai lichida insa prin racire siropul se gelifica si se ingroasa. Cand consideram ca dulceata este gata se toarna fierbinte in borcane, se inchid cu capace etanse, se pun pe o tava si se introduc la cuptor, la 130 de grade unde se tin 50-60 de minute. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca borcanele in cuptor. In final, cand borcanele sunt reci, se depoziteaza in camara.
Pofta buna!
Lasă un răspuns