Fasole batuta cu ceapa calita
Ingrediente:
– 500 g fasole uscata
– 3 cepe
– 1 morcov
– 1 bucata telina mica
– 2 linguri bulion de rosii
– 4-5 catei usturoi (puteti pune mai multi catei de usturoi…dupa preferinta)
– 3 linguri ulei
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
In copilarie, eram tare mofturoasa la mancare. Nu mancam ciorbe, in special cele cu carne (intrebam tot timpul pe mama unde au disparut gainile cu care ma jucam), nu mancam varza, sarmale si multe alte mancaruri. Stateam toata ziua prin copaci si mancam fructe, bineinteles ca imi placeau dulciurile si mai rontaiam cate un morcov crud atunci cand mama curata legumele pentru diferite retete. Tare s-a mai chinuit mama cu mine in privinta mancarii. Si tare ma mai certa tata atunci cand veneam la masa. Stateam cu lingura in mana si…doar atat. Se schimba treaba atunci cand mama ma anunta ca avem la masa ciorba de fasole sau fasole batuta. Eram prima prezenta la masa. Si acum, dupa atatia ani, mananc cu placere toate mancarurile care contin fasole.
Pe langa gust, fasolea are multe alte proprietati benefice organismului. Contine fibre, atat solubile cat si insolubile (imbunatateste nivelul colesterolului, reduce riscul bolilor cardiace, contribuie la sanatatea tractului digestiv), contine vitamine si minerale (calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu, fier). In concluzie, este un produs alimentar sanatos.
Fasolea se alege de impuritati, se spala si se lasa in apa, la inmuiat, cateva ore. Eu o las in apa 6-8 ore.
Se lasa sa dea in clocot si dupa ce fierbe 10 minute, se arunca apa si se completeaza cu apa fierbinte. Se repeta operatiunea de 3 ori. In ultima apa se pune morcovul si telina. Mai puteti pune la fiert impreuna cu fasolea o ceapa si radacina de patrunjel si pastarnac.
Cand fasolea este bine fiarta, strecurati apa dar pastrati o cana (200 ml) cu zeama.
Cand observati ca fasolele sunt aproape fierte, taiati ceapa „pestisor” sau chiar marunt si o unditi in ulei incins pana devine translucida (puteti adauga cateva picaturi de apa). Adaugati bulionul de rosii si amestecati.
In oala in care au fiert fasolele (scurse de apa si scoase legumele), adaugati jumatate din cantitatea de ceapa calita cu bulion, usturoiul pisat marunt, sare si piper dupa gust.
Pasati fasolea cu un blender vertical. Daca nu aveti blender, folositi masina de tocat. In functie de consistenta dorita mai adaugati din apa in care au fiert fasolele.
Puneti fasolea pasata pe foc mic (3-4 minute) si amestecati.
Se pune fasolea batuta pe o farfurie (bol, platou) si deasupra se pune ceapa calita.
Fasolea se poate servi pe felii de paine proaspata sau prajita, se pot umple rosii, castraveti sau fasii din ardei sau se poate servi ca si garnitura langa carnati, friptura (daca nu tineti post).
Pofta buna!
Lasă un răspuns