Fasole pastai in suc de rosii la borcan
Ingrediente pentru un borcan de 720 ml:
– 450 g fasole verde sau galbena
– 250 g suc de rosii
– 1/2 lingurita sare
– 1-2 catei usturoi
Mod de preparare:
Se stie ca „omul gospodar isi face iarna sanie si vara caruta”. Asa si eu procedez. Daca nu am in gradina, adun ca si furnica, de pe unde pot (din piata, de la parintii de la tara) si fac provizii pentru iarna.
Saptamana trecuta, am primit pachete de la tara. In ce-au constat acestea? Oua, gaini, ceapa, fasole uscata, morcovi, castraveti, etc…..dar si cateva sacose de fasole verde. Nu spun ce am mai primit ca poate imi face „socoata” cineva si devine invidios. Ma rog la Dumnezeu pentru parintii nostrii, sa-i tina in viata si in puteri. Nu pentru a ne da noua, copiilor, ci pentru a se bucura de viata…Multe de povestit…
Dintre toate produsele primite de la parinti, fasolea verde mi-a creat probleme. Era prea multa. Mult de curatat si nu stiam ce voi face cu ea. O parte am pregatit-o atunci, pe loc. Cu usturoi mult, alaturi de mamaliga. O parte am pus-o in borcane pentru iarna ca in reteta de aici . Si ce a mai ramas, am pus-o in borcane cu sus de rosii…tot pentru iarna. Cand afara va sufla vantul, va ninge si va viscoli, noi vom savura in casa, la caldura, o mancare de fasole verde.
Se taie capetele pastailor cu un cutit, se spala si se lasa la scurs. Pastaile se taie in bucati de 4-5 cm.
Asezati pastaile taiate in borcane, fara a le inghesui prea tare. Borcanele trebuie sa fie sterilizate in prealabil. Deasupra, peste pastai, se pun 1-2 catei de usturoi taiati in felii si cate 1/2 lingurita sare. Se toarna sucul de rosii peste pastai, pana se umple borcanul. Daca cumva nu va ajunge sa completati borcanele cu suc de rosii, puteti adauga putina apa.
Infiletati capacele la borcane. Acestea (borcanele) se pun intr-o cratita in care am pus un prosop de bucatarie. Se toarna apa peste ele cat sa ajunga aproape de gatul borcanului si se fierb din momentul in care clocoteste apa, 50-60 minute.
Se opreste focul si se las borcanele in apa in care au fiert pana aceasta se raceste. Se depoziteaza in camara, la rece.
Observatie: Daca nu aveti camari sau locuri racoroase unde sa depozitati borcanele, va recomand sa opariti pastaile de fasole inainte de a le pune in borcane. Puneti pe foc o cratita cu apa si in momentul in care incepe sa clocoteasca apa, adaugati pastaile. Dupa 4-5 minute le scoateti cu o paleta. Le transferati apoi in borcane.
Ingredientele de mai sus sunt pentru un borcan. Veti multiplica cantitatile in functie de cate borcane doriti sa puneti pentru iarna. Sunt foarte gustoase!
Pofta buna!
Lasă un răspuns