Fondant
Ingrediente:
– 500 g zahar
– 150 g apa
– 150 g glucoza lichida
– 8 g zahar vanilat
Mod de preparare:
De foarte mult timp, ma tot gandeam daca eu pot prepara fondant pentru prajituri. Si…a venit momentul cand m-am hotarat. Nu cred ca este cel mai reusit fondant, desi tehnica este buna, insa m-am folosit de el la niste amandine. Tot acum, cand am preparat fondantul, am realizat ca ar cam fi momentul sa-mi cumpar un termometru cu sonda si un bol de inox cu dimensiuni mai mari.
Desi la prima vedere pare greu de preparat fondantul, vreau sa va spun ca parerea este falsa. Daca respecti anumiti pasi, ar trebui sa-ti iasa reteta.
Am pregatit ingredientele.
Pentru ca nerabdarea ma caracterizeaza iar cand imi pun in cap ceva vreau sa realizez imediat, vreau sa va spun ca nu am avut glucoza lichida (am inteles ca se gaseste in marketurile mari), asa ca am folosit un energizant pe care l-am pus si la pasta de zahar.
Unele persoane folosesc miere de albine insa am inteles ca tocmai acest sirop de glucoza confera elasticitate si luciu fondantului (eu daca am folosit acest energizant nu prea am avut luciu la glazura amandinelor pe care le-am preparat). Deci, retineti: folositi glucoza lichida!
Intr-o cratita cu pereti inalti (ar fi bine sa fie de inox) puneti zaharul si cu apa la fiert, pe foc mediu.
Se formeaza un sirop care incepe sa fiarba. Din cand in cand stergeti peretii vasului cu o pensula inmuiata in apa rece.
Cand siropul ajunge la 110 grade Celsius, trageti tigaia de pe foc si adaugati siropul de glucoza. daca nu aveti termometru, faceti proba picaturii. Picurati cativa stropi de sirop pe o farfurie. Dupa cateva secunde prindeti intre doua degete un strop din sirop. Daca se formeaza o coarda atunci cand indepartati un deget de altul, inseamna ca siropul este gata.
Intre timp puneti un vas de inox (mai inalt) la congelator. Dupa 5 minute il scoateti si turnati siropul fierbinte in el. Nu amestecati imediat. Lasati siropul sa se raceasca aproximativ 30 de minute, pana ajunge la 37-39 grade Celsius. Daca nu aveti termometru puteti verifica temperatura cu „degetul”…sa fie cald, nu fierbinte.
In acest moment, bateti siropul cu mixerul (eu am mutat compozitia intr-un vas mai inalt deoarece castronul meu de inox era mic in inaltime si cand am inceput sa mixez imi sareau stropi in jur). Siropul se va albi si ingrosa. Adaugati acum si zaharul vanilat si mixati. Tot in acest moment puteti aromatiza fondantul cu ce arome doriti sau il puteti colora….verde, albastru, roz, etc.
Fondantul il puteti folosi imediat sau il puteti pastra la frigider in pungi de plastic. El trebuie sa aiba consistenta unei plastiline (elastic). Cand aveti nevoie de el, il incalziti pe baie de abur.
Spor la prajiturit!
Lasă un răspuns