Galuste cu prune
Ingrediente :
– 3 cartofi mari
– 9 linguri cu faina alba
– 2 oua
– 4 linguri de gris
– 1 lingura ulei
– 1/2 lingurita sare
– 40 g unt
– 150 g pesmet
– 10 prune curatate de samburi, taiate in jumatati
– 1 plic zahar vanilat
– 100 g zahar tos
– 1 lingurita scortisoara pudra
Mod de preparare :
Cartofii se spala si se pun la fiert cu tot cu coaja. Cand sunt fierti, se lasa la racit, se curata de coaja si se zdrobesc cu o furculita sau se paseaza la blender. Se adauga ouale, un praf de sare, grisul si faina si se framanta cu mana. Daca este nevoie se mai adauga o lingura de faina. Aluatul trebuie sa fie moale si lipicios.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga untul.
Cand untul este topit se adauga pesmetul. Il rumenim la foc mic pentru cateva minute. Cand capata o culoare aramie se stinge focul si se adauga zaharul tos si zaharul vanilat. Se amesteca si il lasam sa se raceasca.
Intr-o oala de 5-6 l se pune apa la fiert iar cand clocoteste se pune o lingurita de sare. Cu mainile ude ( se tine pe masa de lucru un castron cu apa in care se inmoaie mainile), se ia cate o bucata din aluat, cam de marimea unei prune, se aplatizeaza in palma si se pune cate o jumatate de pruna pe care o acoperim cu aluatul. Se rotunjesc galustele in palme si se pun pe rand in apa clocotita.
In momentul cand galustele se ridica la suprafata, se reduce focul la mic si se mai fierb 4-5 minute. Cand sunt fierte, se scot cu o paleta si se tavalesc prin pesmet.
Se servesc dupa ce s-au racit complet.
Pofta buna!
Lasă un răspuns