Gem de caise
– 1 kg caise
– 700- 1000 g zahar
– 200 ml apa
– zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare :
Pana acum preparam gemul de caise astfel: caisele spalate si fara samburi le puneam intr-o cratita impreuna cu zaharul (eventual in straturi…unul de caise unul de zahar). Le lasam cateva ore sau chiar o noapte si apoi le puneam la fiert. Anul acesta am schimbat tehnica si vreau sa spun ca am fost multumita de rezultat.
Se culeg sau se cumpara caisele, se spala si se scot samburii.
Am dorit sa pun si miezul de la samburi pentru a da o aroma subtila de migdale.Asa ca, cu un ciocan am spart samburii si am scos miezul, i-am pisat.
Apoi cand i-am gustat mi-am dat seama ca ar fi trebuit sa-i bag putin la cuptor si sa aleg pielita. Nu i-am mai pus…..poate data viitoare. Se pune miezul pisat spre final. Tineti minte si nu faceti ca mine!
Deci, chiar daca afara erau 32 de grade celsius iar in bucatarie……nu am termometru, am inceput prepararea gemului. Am pus intr-o cratita 200 ml apa iar cand a inceput sa fiarba am turnat peste ea zaharul. Eu am pus aproximativ 800 g zahar. Puteti pune pana la 1 kg zahar in functie de cat de dulce doriti sa fie gemul. Se amesteca pana se dizolva zaharul.
Cand siropul este legat se adauga caisele si se amesteca bine.
Dupa ce compozitia a fiert 10-15 minute….o blenduim.
Se paseaza bine fructele. Veti obtine un gem uniform ca textura si culoare.
Se pune cratita pe foc, se mai dau 2-3 clocote si se adauga zeama de la 1/2-1 lamaie.
Se amesteca aproape continuu pentru a nu se prinde gemul de fundul vasului. Eu de obicei pun sub cratita o tabla de dimensiuni mici pe care o folosesc la copt legume.
Se mai fierbe gemul 10-15 minute. Daca il fierbeti mai mult gemul isi pierde din culoare si aroma.
Se pune gemul cat este fierbinte in borcane care au fost spalate si sterilizate in cuptor. Se infileteaza capacele si se rastoarna cu fundul in sus. Se acopera cu prosoape sau chiar cu o patura…..in functie de numarul borcanelor. Sau puteti pune borcanele intr-o tava pe care o introduceti la cuptor pentru 30 de minute.
Eu folosesc gemul de caise la clatite sau il servesc dimineata pe paine unsa cu unt. Dar l-am mai folosit si la insiropat blaturi de tort (amestecat cu putina apa fierbinte), la papanasi sau la decorat prajituri, torturi etc.
Lasă un răspuns