Gem de dovleac, mere si gutui
– 700 g dovleac de placinta
– 4-5 mere
– 1 gutuie
– 600-700 g zahar
– 1 baton scortisoara
– 1 stea anason stelat
– 200 ml apa
– zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Imi place dovleacul preparat sub orice forma. Acest gem are un gust si o aroma deosebita. L-am dat spre gustare la mai multe persoane dar niciuna nu a ghicit din ce fruct este facut. Marea majoritate au spus ca este din caise.
Dovleacul curatat de coaja, se taie in bucati potrivite. La fel si merele si gutuia se curata de coaja si se taie in felii. Intr-o cratita, se pune la foc potrivit apa impreuna cu zaharul. Cand zaharul s-a topit se adauga pe rand, dovleacul, merele, gutuia, scortisoara, anasonul si zeama de lamaie. Se fierbe pana cand siropul incepe sa se ingroase, aproximativ 30-40 minute. Pentru a-l testa, se picura putin sirop pe o farfurie. Daca siropul este usor cleios inseamna ca gemul este gata, daca nu, se mai fierbe cateva minute si il testati din nou.
Se inlatura steaua de anason si batonul de scortisoara, apoi se paseaza amestecul cu un blender de mana. Gemul se toarna cat este fierbinte in borcane (spalate si uscate in cuptor), se infileteaza capacele si se depoziteaza in camara.
Serviti gemul pe paine sau biscuiti alaturi de o cana de ceai sau lapte. Eu il mai folosesc si la prajituri.
Pofta buna!
Lasă un răspuns